13 вересня відбувся круглий стіл, що зібрав представників державних органів та бізнесу для висловлення свого бачення необхідності впровадження системи HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).



Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева надала чіткі роз’яснення, хто саме зобов’язаний впровадити HACCP, хто відноситься до операторів ринку, а на кого вимоги щодо впровадження HACCP не поширюються.

Також було роз’яснено, що з метою дотримання гігієнічних вимог необхідно проводити перевірку безперервності та ефективності застосування діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, які були розроблені оператором ринку. Ольга Василівна пояснила, що для цього необхідно проводити аудит, результати якого враховуються під час визначення ступеня ризику діяльності оператора ринку (потужності) та періодичності здійснення планових заходів державного контролю. І, найцікавіше – було наголошено хто ж саме може проводити аудит та які переваги кожного з цих аудиторів:

Впровадженням системи HACCP оператор ринку може проводити самостійно.

Якщо він не впевнений в своїх силах – можна звернутися до Держспоживслужби, що проводить такий аудит на безплатній основі.

Врешті, можна звернутися до консалтингових компаній, які спеціалізуються в даній сфері.  Невиконання обов’язків щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, тягне за собою накладення штрафу. Детально про відповідальність за відсутність системи HACCP розповідала Оксана Новохатня – начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби. Учасники круглого столу почули позицію регулятора стосовно державного контролю за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, а саме про план перевірок, який вже сформовано на найближчі два роки, систему штрафів  та на що треба звертати увагу при впровадженні та дотриманні вимог НАССР. Для тих, кого цікавить детальна інформація, оголосили на яку нормативну базу звернути особливо увагу. В першу чергу HACCP – це аналіз небезпечних факторів та інструмент управління безпечністю харчової продукції.

Пані Оксана, нагадала, що 2019 рік – є визначальним. До 20 вересня 2019 року, система HACCP повинна бути обов’язково впроваджена як на великих підприємствах, так і на малих.

Для тих, хто досі сумнівався щодо яких саме елеваторів повинен бути впроваджено HACCP, пані Оксана пояснила – для елеваторів,  які обробляють зерно для перероблення на харчові продукти, розповсюджуються закони України № 1602 – VII та № 2042 – VIII. На ті елеватори, які зберігають фуражне зерно, розповсюджуються закон про корми. Але відповідальності за впровадження HACCP їм не уникнути, як тільки закон вступає в силу, ці елеватори також підлягають державному контролю.

Принагідно висловлюємо вдячність  спікерам за знайдений час для виступу у своїх щільних графіках, відкритого озвучення своєї позиції та готовність до відповідей на питання учасників заходу.

Не менш цікавою інформацією поділилися представники Української зернової асоціації (УЗА). Вадим Турянчик, радник президента УЗА з питань харчової та кормової безпеки та Іващенко Сергій, в.о. виконавчого директора УЗА  розповіли про власний досвід проведення семінарів по впровадженню HACCP на елеваторах.

Своє бачення стосовно ефективності впровадження HACCP висловив голова Державного агентства резерву України Вадим Мосійчук.

Після того як визначились із необхідністю провадження системи, про переваги та вигоди аграріїв від впровадження НАССР розповідали представники бізнесу:



Тарас Висоцький – генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу»;

Олександр Баськов – старший фахівець з питань сталого розвитку Baker Tilly та Наталія Дресвянникова – директор «Агроксі Україна».

Олександр розповів наскільки важливо оцінити діючу систему зовні. Найчастіше, результатом проведення аудиту кваліфікованими кадрами є не тільки реалізація поставленої задачі в короткі строки, а й донесення  думки працівників про проблеми на підприємстві до керівництва.

Пані Наталія поділилися досвідом співпраці з елеваторами та аналізом даних агросектору. Спікер заначила, що створення єдиної платформи бази даних дозволяє оцінити інформацію про елеватори як за допомогою візуалізації так і за допомогою інтерактивних інструментів. Інформація надається з відкритих даних та реєстрів. «Вже на даному етапі роботи можна прийти до висновків, що ті, хто першими почнуть впровадження HACCP в довгій перспективі будуть мати конкурентні переваги як ефективний бізнес» – підкреслила Наталія .


Резюмувати обговорене під час заходу можна наступним чином: ті, хто вчасно впровадить HACCP не тільки уникне штрафних санкцій від регуляторних органів, а ще матимете більш контрольовані процеси і впевненість в якості послуг і продукції. А це вже, своєю чергою, підвищує рівень конкурентоспроможності бізнесу не тільки на вітчизняному, а й на світовому ринку.


Докладніше про програму «НАССР на елеваторах» можна дізнатися переглянувши презентації українською або англійською мовою.

Інформаційна підтримка також доступна за телефонами:

Тел.: + 380 (44) 284 18 65

Факс: + 380 (44) 284 18 66

Відповідальний менеджер по програмі:

Консультант з питань сталого розвитку

Громм Катерина

Тел.: +380(73)337 8003