07 листопада 2018 року Національний банк України оприлюднив для публічного обговорення три проекти нормативно-правових актів, які стануть основою для принципово нової ліберальної і прозорої системи валютного регулювання, передбаченої Законом УкраїниПро валюту і валютні операції.

 

Ознайомитися з проектами постанов можна за посиланнями:

 Ці три постанови спрямовані визначити норми валютного регулювання, що застосовуватимуться, коли Україна повністю перейде до свободи проведення валютних операцій за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”, як це передбачено Законом “Про валюту і валютні операції”. Як і Закон, ці документи частково запрацюють з 7 лютого 2019 року, а на повну силу – за сприятливих макроекономічних умов і після цього будуть діяти постійно. До того часу валютне регулювання також буде частково здійснюватися в рамках тимчасових постанов – №5, №6 та №7. Проекти зазначених тимчасових постанов Національний банк наразі доопрацьовує і планує також оприлюднити для публічного обговорення протягом місяця.

 

Документи підготовлені в рамках презентованого раніше проекту структури валютного регулювання, що буде складатись з семи нових ключових нормативно-правових актів.