Поки Україна готується до впровадження міжнародних правил автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях, країни, які найчастіше використовуються для відкриття та обслуговування банківських рахунків, на законодавчому рівні здійснюють підготовку щодо включення України в обмін.

Швейцарія оголосила про внутрішні консультації щодо включення України в автоматичний обмін інформацією
03 грудня 2021 року Федеральна рада Швейцарії ініціювала проведення внутрішніх консультацій щодо запровадження автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях з дванадцятьма додатковими країнами та територіями. Цим самим, Швейцарія підтверджує свою прихильність дотримання міжнародних стандартів у боротьбі з фінансовою злочинністю, ухиленням від сплати податків, відмиванням грошей та корупцією.
До списку країн, з якими Швейцарія має намір запровадити автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях, крім України, входять ще 11 країн та територій: Еквадор, Грузія, Ямайка, Йорданія, Кенія, Чорногорія, Молдова, Марокко, Нова Каледонія, Тайланд та Уганда.
Консультації триватимуть до 18 березня 2022 року. Федеральна рада Швейцарії буде враховувати готовність України до запровадження автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях, дотримання вимог захисту та конфіденційності такої інформації. Якщо все пройде досить успішно, то перший обмін інформацією з Україною відбудеться у 2024 році за звітний 2023 рік.

Уряд Князівства Ліхтенштейн затвердив Звіт та пропозицію щодо включення України в автоматичний обмін інформацією
Уряд Князівства Ліхтенштейн, який є вищим органом виконавчої влади Ліхтенштейну, на своєму засіданні 5 жовтня 2021 року затвердив Звіт та пропозицію щодо включення України до списку країн-партнерів, з якими запрацює автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях.
Ліхтенштейн запровадив автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (англ. – AEOI) з країнами ЄС ще в далекому 2016 році. З державами та юрисдикціями, які не входять до складу ЄС, Ліхтенштейн поступово здійснює впровадження AEOI через Багатосторонню конвенцію (англ. – MLI) та Multilateral Competent Authority Agreement (МСАА). Згідно з процедурою МСАА, для впровадження AEOI необхідна двостороння активація з країнами-партнерами.
У зв’язку з цим, рішення щодо активації AEOI з Україною буде прийматися Ліхтенштейном разом зі Звітом та пропозицією. Звертаємо Вашу увагу, що Ліхтенштейн затвердив свій намір впровадити AEOI з Україною, після оголошення останньою свого наміру про приєднання до AEOI у серпні 2021 року.
Проект Звіту та пропозиції щодо включення України в автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях буде подано до Парламенту Ліхтенштейну. Після прийняття відповідного рішення Парламентом, Уряд Ліхтенштейну адаптує регламент AEOI з Україною і, як планується, перший обмін інформацією відбудеться не раніше вересня 2023 року за звітний період 2022 року.
Більш детальний огляд процедури автоматичного обміну податковою інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях можна знайти за посиланням.