8 серпня 2019 року до Депозитарію ОЄСР були передані документи про ратифікацію Багатосторонньої Конвенції щодо виконання заходів, які стосуються угод про усунення подвійного оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування (далі – MLI). Відповідно до ст.34 MLI, вона набирає чинності першого дня місяця після спливу трьох календарних місяців з дати передачі ратифікаційних документів відповідною державою до Депозитарію ОЄСР. Таким чином, для України MLI набере чинності з 01 грудня 2019 року.

Варто зауважити, що MLI передбачає «мінімальний стандарт», який є обов’язковим до ратифікації державами (ст.6, 7 та 16 MLI), та додаткові зауваження, які приймаються на розсуд кожної держави. В цілому Україна прийняла наступні зауваження до статей Двосторонніх конвенцій:

– преамбула (ст.6);

– запобігання неправомірному застосуванню Конвенцій (ст.7 – провадження тесту основної мети – Principal Purpose Test);

– доходи від відчуження акцій або прав участі суб’єктів господарювання, вартість яких одержується здебільшого з нерухомого майна (ст.9);

– протидія зловживанню через постійні представництва, розташовані у третіх юрисдикціях (ст.10);

– штучне уникнення статусу постійного представництва шляхом:

  • агентських домовленостей та подібних стратегій (ст.12);
  • звільнення конкретних видів діяльності від оподаткування (ст.13 А);
  • розділення контрактів (ст.14);

– процедура взаємного узгодження (ст.16).

Внесення відповідних змін до діючих Двосторонніх конвенцій можливо лише за умов, якщо перелік та зміст зазначених змін будуть погоджені обома країнами, між якими укладені ці Двосторонні конвенції, та MLI буде чинною для обох країн.

Актуальний перелік держав, що вже підписали MLI, статус погодження на національному рівні та відповідна дата вступу в силу для кожної держави міститься за посиланням.

Нагадаємо, що MLI була підписана 23 липня 2018 року та ратифікована Верховною Радою України 28 лютого 2019 року.

 

Background vector created by freepik – www.freepik.com