21 вересня відбувся український фінал світового конкурсу «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad в Івано-Франківську. Організатором національного етапу в Україні з 2016 року є ГО Greencubator.

У глобальный ініціативи ClimateLaunchpad беруть участь команди з більш ніж 50 країн світу – від Канади до Австралії. Переможці національних відборів приймуть участь у світовому фіналі, який відбудеться в Амстердамі 14-15 листопада.

Baker Tilly вперше стала партнером цьогорічного ClimateLaunchpad в Україні, а Катерина Громм, консультант Baker Tilly з питань сталого розвитку, приймала участь у визначенні переможців.

Компанія зацікавлена в розвитку зелених проектів, оскільки вони є одним із індикаторів побудови українського бізнесу за європейською моделлю. “Ми з радістю підтримуємо драйвові бізнес-проекти, надихаємось енергією ентузіастів – кому, як не їм під силу зрозуміти сьогоднішні тренди та що чекає на нас завтра. Вже сьогодні ми допомагаємо напрацьовувати ідеї та бізнес-плани, які завтра можуть ввірватись в український, а може навіть і в світовий бізнес-простір!” – зазначив Олександр Баськов, керівник відділу послуг зі сталого розвитку Baker Tilly.

Перше місце отримав проект Carbominer. Ідея полягає в розробці спеціальної установки, яка видобуває дешевий CO2 з повітря. Потім отриманий газ можна, наприклад, поставляти у теплиці для вирощування квітів та овочів. Сьогодні теплиці купують СО2 в зрідженому стані та спеціально транспортують. Carbominer же достатньо поставити біля стінки теплиці і одразу ж генерувати газ. За розрахунками учасників проекту, протягом 5 років вони можуть добути з атмосфери 415 000 тон CO2.

Друге місце отримав проект EcoTyre щодо екологічної переробки шин. Автори проекту розробили мобільну установку і застосовували електромагнітне поле, щоб розділити шину на метал і гуму без їх пошкодження. До речі, цю технологію запатентовали в Україні.

Третє місце отримав проект Atmosphere, який пропонує за рахунок більш точного прогнозу погоди на найближчі 1,5 дня розраховувати кількість необхідного палива для котелень. Це допоможе економити паливо та зменшить викиди CO2 від спалювання. На думку команди, на грамотному плануванні можна заощадити від 5 до 30%.

Україна вчетверте долучається до ClimateLaunchpad. Змагання входить до комплексу підприємницьких програм від європейського кліматичного акселератора EIT Climate-KIC. Цього року у конкурсі беруть участь 53 країни.

Бажаємо успіху українським командам на світовому фіналі в Амстердамі!