Підрахувавши прибуток кількома способами з урахуванням різних показників, ви зможете провести первинний аналіз роботи компанії, знайти слабкі та сильні місця, визначитися з підрозділами, в які доцільніше вкладати кошти, та показати інвесторам, чому варто звернути увагу саме на ваш бізнес. Кожен із видів прибутку підкреслює певні особливості діяльності компанії.

Чотири найважливіші види прибутку та як їх рахують 

Валовий прибуток показує ефективність виробничих процесів

Це прибуток, який бізнес отримав від своєї основної діяльності. Рахується як різниця між тим, скільки грошей компанія отримала від своєї бізнес-активності загалом, та тим, скільки вона витратила на створення продукції.

Операційний прибуток показує, чи ефективно налаштовані процеси всередині компанії

Валовий прибуток може бути значним, але щоб дізнатися, скільки від нього “з’їдає” весь процес функціонування компанії, всі відділи та департаменти, потрібно вирахувати операційний прибуток. 

Чистий прибуток показує, наскільки ефективно компанія працює в цілому

Цей прибуток — те, заради чого люди створюють бізнес. Це той самий солодкий результат непростої підприємницької діяльності. Він показує, наскільки компанія взагалі виправдовує своє існування. Якщо чистий прибуток має позитивне значення, то бізнес себе окуповує і справи йдуть добре. 

EBITDA дозволяє порівняти різні компанії з однієї галузі

Це — специфічний показник, який більше цікавить інвесторів і допомагає їм обрати компанії, в які вигідніше інвестувати. Але власник бізнесу також може використовувати EBITDA собі на користь. Наприклад, щоб оцінити своє місце серед конкурентів або зрозуміти, який результат приносить компанія без певних витрат на її обслуговування, що є змінними. 

Ось усі види прибутку з формулами в одній зручній інфографіці, яку можна запостити собі на сторінку в соцмережах або роздрукувати та повісити на стіну в офісі. Користуйтесь та розвивайте свій бізнес!