Україна стає на крок ближче до числа країн, які впровадили міжнародні правила автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях. Таке рішення, хоча і вдається запізнілим, є дієвим інструментом протидії ухиленню від сплати податків, адже тепер податкові органи зможуть без зайвих зусиль зі свого боку перевірити благонадійність українських платників податків та дізнатись про їх статки фактично у будь-якому куточку світу. Тож, яким чином все це буде працювати?

30 серпня 2021 року Україною було взято на себе зобов’язання впровадити міжнародний стандарт щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (далі − CRS Стандарт) та здійснити перші обміни інформацією вже у вересні 2023 року за звітний 2022 рік. Нагадаємо, перша заява про бажання України приєднатися до CRS Стандарту пролунала ще у 2017 році, проте, після того термін початку обміну інформацією декілька раз відтерміновувався.  

Як наслідок, контролюючі органи України можуть звернутися до таких осіб з питаннями про джерела походження коштів та їх належного декларування і оподаткування в Україні.

Впровадження CRS Стандарту дозволить Україні приєднатися до Багатосторонньої угоди між компетентними органами щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки та встановити більш прозорий податковий режим, який спрятиме протидії використання схем агресивного податкового планування (aggressive tax planning), дотриманню податкового законодавства та запобіганню ухиленню від сплати податку.

За останніми даними, кількість країн, які беруть участь в автоматичному обміні інформацією збільшується. Так, у 2019 році близько 100 податкових органів різних країн здійснили обмін інформацією про 84 млн фінансових рахунків та прозвітували про наявність активів на суму близько 10 трлн євро. Крім того, 105 країн здійснили обмін у 2020 році, а у 2021 році – до них приєднаються ще 4 країни.

Таким чином, невдовзі українські податківці матимуть простий та доступний інструмент для отримання інформації про іноземні активи українців, а впровадження СRS Стандарту прямо пов’язане із перспективним законодавством з оподаткування контрольованих іноземних компаній, а також програмою податкової амністії.

Крім цього, кожна юрисдикція має право надати банку можливість не проводити процедури due diligence щодо рахунків клієнтів з агрегованим балансом менше $250 тис. на кінець року (ліміт не застосовується до персональних рахунків).