20-ті роки 21 століття виявились дуже схожими із 20-ми роками попереднього: тоді світ страждав від епідемії “іспанського грипу” і рухався до Великої депресії. Сьогодні маємо пандемію коронавірусу і, за прогнозами МВФ, наближаємось до Великої депресії 2.0. Уявити собі масштаби такої кризи важко, але можна згадати те економічне падіння, яке відбувалося нещодавно — у 2009 році. І побачимо, що тоді все було ще не так погано.

ВВП країн Великої сімки у 2020 впаде більше, ніж у 2009 році

Велика сімка — це основний економічний орієнтир для всіх країн світу. Ці держави посідають провідні місця в світовому експорті та імпорті, тому від стану їхньої економіки напряму залежать інші держави. 

До речі, економічну кризу експерти передбачали ще минулого року, але країнам із розвиненою економікою вдалося втримати її завдяки вливанню грошей на ринки через від’ємні процентні ставки для банків, які змушені були інвестувати гроші, аби не сплачувати за їхнє зберігання. Такі заходи викликали багато суперечок через свою штучність та роздування біржової бульбашки. 

Але тепер кризи уникнути не вдасться, попри те, що уряди фактично роздають “безкоштовні” гроші для стимулювання споживання та намагаються спростити життя бізнесу через фіскальні послаблення та дотації.

“Велике закриття” — великий удар по світовій економіці 

Лише в Україні через карантин не можуть працювати 277 тисяч ФОПів, а офіційна кількість безробітних зросла на 400 тисяч осіб (за неофіційними оцінками — на 1-1,3 мільйона). І якщо ще місяць тому Міжнародна організація праці заявляла про втрату 25 мільйонів робочих місць по всьому світові і менше, ніж у 2009 році, безробіття, то зараз вже зрозуміло, що ці прогнози зовсім не відповідали реаліям — тільки в США за час карантину за допомогою з безробіття звернулось понад 26 мільйонів людей. Звичайно, втрата основного доходу такої кількості людей вплине на споживання товарів та послуг, і це ще більше заганяє економіку “в депресію”.

Але для України прогнози кращі за світові — завдяки тому, що ми маємо дуже “просту” економіку

Можна сказати, що Україна досі не відновилась цілком після кризи 2009 року. Ми мало залежимо від інвесторів та біржі цінних паперів, а одна з основних статей нашого експорту — найпростіші аграрні продукти з низькою доданою вартістю, яких потрібно у всьому світі. І якщо у хороші часи це було нашим недоліком, заважало розвиватися економіці та підвищувати рівень життя, то зараз, коли люди будуть купувати лише найнеобхідніше, може допомогти нам втримати стабільність.