10 жовтня 2019 року Рада ЄС погодилась виключити Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) та Маршаллові острови зі списку юрисдикцій ЄС, які не співпрацюють для цілей оподаткування (англ. EU common list of non-cooperative jurisdictions for tax purposes). Також визнано, що Албанія, Коста-Ріка, Маврикій, Сербія та Швейцарія відповідають усім зобов’язанням щодо податкового співробітництва.

ОАЕ та Маршаллові острови провели необхідні реформи для виконання взятих на себе зобов’язань щодо вдосконалення своєї податкової політики шляхом запровадження вимог економічної сутності (substance). Отже, ОАЕ тепер відноситься до юрисдикцій, які дотримуються всіх зобов’язань щодо податкової співпраці і виключена зі списків повністю. Маршаллові острови будуть перенесені з додатку I («чорний список») до додатку II («сірий список»), оскільки Рада буде продовжувати здійснювати моніторинг за дотриманням зобов’язання країни щодо обміну інформацією за запитом аж до отримання результатів Глобального форуму ОЕСР з питань прозорості та обміну інформацією.

Щодо Албанії, Коста-Ріки, Маврикія, Сербії та Швейцарії, то ці юрисдикції достроково здійснили всі необхідні реформи, щоб відповідати принципам податкового управління ЄС. Ці країни будуть виключені з «сірого списку».

Таким чином, наразі лише дев’ять юрисдикцій залишаються в «чорному списку» юрисдикцій, що не співпрацюють: Американське Самоа, Беліз, Фіджі, Гуам, Оман, Самоа, Тринідад і Тобаго, Віргінські острови США та Вануату.
Рада також переглянула стан юрисдикцій після спливу строку дії для винятку “два з трьох” критеріїв податкової прозорості. Виняток діяв до 30 червня 2019 року і передбачав, що країни, які не виконують лише один із трьох під-критеріїв податкової прозорості, не будуть внесені до Додатку I. Рада дійшла висновку, що всі відповідні юрисдикції відповідають трьом критеріям податкової прозорості ЄС. Зокрема, стосовно ситуації із США, Рада погодилася, що її мережа механізмів обміну інформацією є достатньо широкою, щоб охопити всі країни-члени ЄС, що дозволяє ефективно обмінюватися інформацією за запитом та здійснювати автоматичний обмін інформацією відповідно до міжнародних стандартів.

Нагадаємо, що так звані, «чорний» та «сірий» списки були розроблені Комісією ЄС та вперше погоджені державами-членами в грудні 2017 року.

За матеріалами: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/10/10/taxation-2-countries-removed-from-list-of-non-cooperative-jurisdictions-5-meet-commitments/

Раніше на цю тему ми писали:
«Чорний список» офшорів ЄС скоротився на 8 країн
Зміни переліків в «чорному» та «сірому» списках ЄС: березень 2019
Багами та Федерація Сент-Кітс та Невіс більше не в «Чорному списку» офшорів
Євросоюз визначив «Чорний список» офшорів