Низка прийнятих у парламенті змін до законодавства на початку цього тижня значно поліпшило роботу для бізнесу. Але я хотіла би зупинитися на змінах, які стосуються акціонерних товариств та інших юросіб. Введення у березні цього року карантину по всій країні та заборона масових заходів, зробило неможливим проведення річних загальних зборів товариств без порушення законів, а з ним й притягнення до адміністративної відповідальності. Під загрозою опинилися більше 3,5 тис. товариств та сотні тисяч їх акціонерів. Додаткові ризики через обмеження виникли у юросіб щодо термінів розкриття фінансової звітності за 2019 рік.

Що відбулося?

Верховна Рада 30 березня прийняла пакет законодавчих змін, які пом’якшують роботу бізнесу. Мова йде про прийнятий проект закону №3275. Попри велику кількість послаблень для бізнесу, відтепер фактично змінюється акціонерне законодавство. І ось що варто уваги:

Відтерміновується обов’язкова публікація фінансової звітності та аудиторського висновку для юросіб.
Змінено строки розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування.
Перенесено терміни проведення річних загальних зборів акціонерів, річних загальних зборів корпоративних фондів та річних загальні зборів учасників товариств, які є емітентами цінних паперів.
Встановлено, що у разі завершення строку повноважень членів наглядових рад акціонерних товариств у 2020 році, повноваження таких членів наглядових рад продовжуються в повному обсязі до дати проведення загальних зборів акціонерів.

Кого це стосується?

– Акціонерів АТ.
– Учасників товариств, що є емітентами цінних паперів.
– Учасників корпоративних фондів.
– Керівництво АТ, товариств що є емітентами цінних паперів, корпоративних фондів.
– Членів наглядових рад вказаних юридичних осіб.
– Осіб, відповідальних за скликання щорічних загальних зборів або ведення обліку власників акцій.

Зміни, які відбулися, дозволяють наведеним вище учасникам провести річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 року у строк не пізніше 90 днів після дати завершення карантину. Якщо ж обмежувальні заходи не дозволять провести загальні збори акціонерів, то їх можна буде провести дистанційно. Але вони повинні зробити це не пізніше 31 грудня 2020 року.

Що стосується розкриття річної фінансової інформації, то вона повинна бути опублікована протягом 5 робочих днів після дати проведення загальних зборів акціонерів. Якщо ж загальні збори відбулися до початку карантину, то річна звітність повинна бути розкрита до кінці квітня. Тоді як для інститутів спільного інвестування звітність треба розкрити вже зараз.

Робіть усе вчасно

Зараз це важливий крок назустріч та захист ділової репутації юросіб. Це невілює витрати бізнесу на юридичну підтримку у процесі оскарження та розвантажує адміністративні суди від додаткових нікому не потрібних справ. Можливо, ці зміни не останні на період карантину.

Не простий для усіх сфер господарювання період можна пройти значно легше, якщо швидко аналізувати та шукати можливості. Зараз є гарна можливість побудувати більш ефективну і, що важливо, – законну бізнес-модель. Законодавство змінюється і з’являються можливості. На мою думку, це привід провести оптимізацію бізнесу та бути більш ефективним. А щоб більше розібратися у тонкощах законодавства, звертайтесь до фахівців. Бережіть себе та відточуйте бізнес-процеси.