Як зазначалось в торішній Доповіді про глобальні ризики, світова політика все більше орієнтується на конкретно державну. У всіх країнах знаходить відгук ідея повернення повного внутрішнього контролю і відхід від впливу опозиції й міжнародних організацій. В результаті енергія, яку необхідно спрямувати на вирішення глобальних проблем, йде в локальні зони, тоді як безліч питань планетарного масштабу вимагають уваги.

Макроекономічні ризики

У 2018 році загострились макроекономічні проблеми. Зросла волатильність на фінансових ринках, і світова економіка зіткнулась з великою кількістю перешкод, що заважають зростанню. На думку експертів, динаміка розвитку досягла піку: останні прогнози Міжнародного валютного фонду (МВФ) вказують на поступове уповільнення зростання протягом наступних років. Причиною цьому послужили різні події в країнах з розвиненою економікою. Але прогнози на уповільнення зростання економіки в Китаї — з 6,6% у 2018 році до 6,2% в цьому році й 5,8% до 2022 року — викликають занепокоєння. Те саме можна сказати і про глобальні боргові зобов’язання, які стали значно більшими, ніж до глобальної фінансової кризи, і становлять близько 225% ВВП. Крім того, посилення світових фінансових вимог створило навантаження для країн, які наростили доларові зобов’язання, коли процентні ставки були низькими.

Посилення геополітичної та геоекономічної напруги

Погіршення відносин між найбільшими світовими державами являє собою один з найбільш небезпечних глобальних ризиків. Після періоду глобалізації, коли світова політика і економіка зазнали сильних змін, перегляд відносин між тісно пов’язаними між собою країнами може призвести до серйозних наслідків. На цьому тлі з великою ймовірністю стане важче домогтись колективного прогресу у вирішенні інших глобальних питань, починаючи з захисту навколишнього середовища і закінчуючи етичними проблемами Четвертої промислової революції. Якщо трапиться ще одна глобальна криза, чи вийде досягти необхідного рівня співпраці та підтримки? Ймовірно, але конфлікт між глобалізацією світової економіки і зростаючим націоналізмом світової політики є ризиком, що посилюється.

Екологічні ризики

Екологічні ризики продовжують займати перше місце за результатами Глобального дослідження. В цьому році вони становили три з п’яти основних ризиків за ймовірністю і чотири за впливом. Екстремальні погодні умови викликають найбільші побоювання, але респонденти опитування також дуже стурбовані провалом екологічної політики: “провал заходів щодо пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації”, що нещодавно опустився в рейтингу, в цьому році знову піднявся на друге місце. Результати бездіяльності стають все більш очевидними. Прискорення темпів втрати біорізноманіття викликає особливе занепокоєння. З 1970 року чисельність видів знизилась на 60%. Для людства втрата біорізноманіття призведе до проблем зі здоров’ям і соціально-економічним розвитком, що позначиться на добробуті, продуктивності й навіть регіональній безпеці.

Технологічні вразливості

Технології продовжують відігравати важливу роль у формуванні загальносвітової картини ризиків. Побоювання з приводу шахрайства з даними і кібератак знову проявилися в Доповіді, що також висвітило ряд інших технологічних вразливостей: близько двох третин респондентів вважають, що ризики, пов’язані з підробленими новинами і крадіжками особистих даних, у 2019 році збільшаться, тоді як три п’ятих опитаних сказали те саме про втрату конфіденційності в середовищі бізнесу і політики. У 2018 році відбулись ще більші масові витоки даних, були виявлені нові апаратні недоліки, й дослідження вказують на потенційну можливість використання штучного інтелекту для ще більш потужних кібератак. У минулому році також були отримані додаткові докази того, що кібератаки становлять небезпеку для критично важливої інфраструктури, що спонукає країни посилити перевірку транскордонних партнерських відносин з міркувань національної безпеки.

Психологічні проблеми

Важливість різних структурних змін не скасовує наявності чисто людської сторони глобальних ризиків. Для багатьох цей світ стає все більш тривожним, нещасним і самотнім. У всьому світі проблеми з психічним здоров’ям мають близько 700 мільйонів людей. Складні зміни — соціальні, технологічні, пов’язані з роботою — сильно впливають на життя кожного з нас. Стрес, пов’язаний з почуттям нестачі контролю над невизначеним майбутнім, є однією з головних проблем. Психологічне та емоційне благополуччя є одним із ризиків, який впливає на глобальну картину життя, зокрема на соціальну згуртованість і політику.

Біологічні патогени

Зміни в нашому способі життя підвищують ризики природних епідемій, а технології роблять виробництво і поширення нових біологічних загроз, — як навмисно, так і випадково, — все більш звичною справою. Світ дуже погано підготовлений навіть до скромних біологічних загроз, що робить уразливим як життя окремих людей, так і соціальне благополуччя, економічну активність і національну безпеку. Нові революційні біотехнології обіцяють чудеса, але разом з цим виникають величезні проблеми нагляду та контролю — як у випадку зі створенням в 2018 році перших генетично модифікованих дітей.

Підвищення рівня Світового океану

Через швидке зростання міст і зміни клімату, що тривають, все більше людей можуть постраждати від підвищення рівня моря. Очікується, що до 2050 року дві третини населення світу проживатиме в містах, і, за оцінками, 800 мільйонів людей вже проживають у більш ніж 570 прибережних містах, які постраждають від підвищення рівня моря. 2050 року воно становитиме 0,5 метра. Порочне коло урбанізації не тільки призводить до концентрації людей і їхнього майна в зонах потенційного збитку і руйнування, але також посилює й самі ризики. Наприклад, знищення природних укріплень, таких як прибережні мангрові ліси, і збільшення навантаження на запаси підземних вод. Через все це більша частина територій землі стає непридатною для життя. Існують три основні стратегії адаптації до підвищення рівня моря:

  1. Інженерні рішення для утримання води.
  2. Використання природних захисних механізмів.
  3. Соціальні стратегії, такі як переміщення домашніх господарств і підприємств у більш безпечні регіони або інвестування в соціальні проекти, спрямовані на поліпшення адаптивних механізмів населених пунктів, схильних до ризику повеней.

Ми живемо в епоху унікально нових ресурсів і технологічного прогресу, але для дуже багатьох людей це також ера небезпеки. Ми потребуємо нових способів вирішення глобальних проблем. У деяких галузях це означає подвоєння зусиль на міжнародному рівні, впровадження нових підходів до низки питань: технологій та зміни правил торгівлі, оподаткування, міграції та гуманітарної діяльності. В інших сферах поновлення зобов’язань і ресурсів будуть необхідні на національному рівні: наприклад, для подолання нерівності або посилення соціального захисту та зв’язків політичної спільноти. Оновлення та вдосконалення архітектури нашої національної та міжнародної політичної та економічної систем є визначальним завданням нашого покоління. Звіт про глобальні ризики демонструє, наскільки високими стають ставки.

via

Abstract vector created by starline – www.freepik.com