Податковою службою України було опубліковано Інформаційний лист № 19 «Щодо оподаткування нерезидентів та їх постійних представництв за результатами 2020 року та реєстрації платниками податків з 1 січня 2021 року».
У даному інформаційному листі містяться роз’яснення щодо обов’язку постановки на податковий облік нерезидентів (іноземних компаній, організацій), які станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, і при цьому здійснюють господарську діяльність на території України та/або належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва.
Так податкова служба наголошує на тому, що такі нерезиденти зобов’язані до кінця березня 2021 року подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік як платників податку на прибуток. Після взяття на облік іноземної компанії (організації) як платника податку на прибуток, її постійне представництво знімається з обліку як платник податку на прибуток, але продовжує перебувати на обліку в контролюючих органах як платник інших видів податків.
Відповідальність за порушення такого обов’язку передбачена статтею 171 Податкового кодексу України та становить 100 000 грн. (близько 3 000 євро).

Для реєстрації потрібно подати відповідну заяву та копії таких документів (з пред’явленням оригіналів):

• витяг з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданий в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізований в установленому порядку, що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;
• документ, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного (реєстраційного, облікового) номера (коду) нерезидента в країні його реєстрації, якщо у витягу з відповідного бізнес-реєстру не зазначені відомості про такий номер (код), що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;
• документ, яким підтверджуються повноваження представника нерезидента. У разі якщо такий документ виданий в країні реєстрації нерезидента, він повинен бути легалізований в установленому порядку, та супроводжуватися нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;
• документ про акредитацію (реєстрацію, легалізацію) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації на території України, якщо нерезидент здійснює в Україні діяльність через відокремлений підрозділ (Свідоцтво про реєстрацію представництва іноземної компанії).

Перевірки щодо нерезидентів (іноземних компаній, організацій), які здійснюють господарську діяльність на території України та які повинні були стати на податковий облік, але які не виконали описані вимоги щодо постановки на облік до кінця березня 2021 року, та щодо їх відокремлених підрозділів (у тому числі постійних представництв), що перебувають на обліку, можуть бути призначені з 1 липня 2021 року.
У інформаційному листі Податкова служба робить акцент на постійних представництвах, критерії визначення яких були оновлені законом, що набрав чинності 23 травня 2020 року, та про які ми інформували Вас раніше. Однак, існує позиція юристів-практиків щодо необхідності постановки на облік і нерезидентів, які представлені в Україні через так звані «некомерційні» чи «непостійні» представництва. Таким чином, експерти висловлюють міркування, що нерезидентів, які діють через постійні представництва ставити на облік та реєструвати платником податку на прибуток, а нерезидентів, що діють через «непостійні» представництва – просто ставити на облік у податкових органах. Таку позицію також усно підтримали представники податкових органів м. Києві під час нашого телефонного звернення.

У випадку необхідності надання підтримки по даному питанню чи супроводу по постановці на облік нерезидента, наша команда готова надати Вам усю можливу підтримку.