21 червня 2022 р. ДПС України на своєму сайті розмістила Інформаційний лист № 3, в якому розглянула низку важливих питань, пов’язаних з останніми змінами, внесеними в ПКУ щодо спеціальних строків реєстрації податкових накладних, уточнення податкової звітності та інших питань.
Зокрема, ДПС надає наступні відповіді:

  •  Право на ПК, сформований за лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, якщо постачальник на дату операції був зареєстрований як платник ПДВ, та надалі зареєструвався платником єдиного податку третьої групи (2%)
    Право на ПК зберігається за умови, якщо ПН/РК, складені за такими операціями, будуть зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації такої особи (постачальника) платником ПДВ.

 

  • Право на ПК за лютий-травень 2022 року, якщо у постачальника відсутня можливість зареєструвати ПН в ЄРПН до 15 липня 2022 року
    Право на ПК зберігається за умови, якщо за такими операціями будуть складені ПН/РК та зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

  • Чи потрібно змінювати період формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг у лютому-травні 2022 року, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН у червні або липні (до 15 липня)
    У разі своєчасної реєстрації ПН/РК за такими операціями (в терміни, визначені підпунктом 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу для різних ситуацій) період формування ПК не змінюється.

 

  • Чи потрібно змінювати період формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг у лютому-травні 2022 року, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН 15 липня 2022 року і пізніше?
    Якщо постачальник має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, покупець втрачає право на формування податкового кредиту за такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН. ПК виключається з Декларації шляхом подання УР.

 

  • Чи потрібно коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який станом на 15 липня не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має змоги їх зареєструвати
    Коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, не потрібно за умови що ПН/РК, складені за такими операціями, зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

  • До якої дати (включно) платники податку повинні подати уточнюючі розрахунки за лютий-травень 2022 р.
    Зважаючи на те, що підпунктом 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу для різних ситуацій встановлені різні терміни реєстрації ПН/РК в ЄПРН, відповідно і уточнення (приведення у відповідність) ПК, задекларованого платниками на підставі наявних первинних (розрахункових) документів, здійснюється у різні терміни та/або в кілька етапів.

 

  • Чи може бути включена до складу ПК сума ПДВ, відображена у ПН, складених за операціями, що відбулися протягом лютого-травня 2022 року, якщо така ПН буде зареєстрована постачальником до 15.07.2022 але платник податку – покупець не подавав податкові декларації за ці періоди?
    Якщо платником ПДВ не було сформовано податковий кредит за операціями, що відбулися протягом лютого-травня 2022 року, на підставі первинних документів та не були подані податкові декларації за вказані періоди, сума ПДВ, відображена у ПН, складених за такими операціями й зареєстрованими в ЄРПН, може бути включена до складу податкового кредиту вказаних звітних періодів.

 

  • Які особливості термінів сплати ПДВ до бюджету за звітні (податкові) періоди лютий-травень 2022 року
    Для платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки граничний термін сплати податку за деклараціями з ПДВ за лютий – травень 2022 року припадає на 31 липня 2022 року (неділя).

 

  • Щодо термінів подання звітності з ПДВ за звітні (податкові) періоди лютий – травень 2022 року
    Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, повинні подати декларації з ПДВ за лютий – травень 2022 року до 20 липня 2022 року (тобто, по 19 липня 2022 року включно).

В Інформаційному листі розглянуті і інші питання, в тому числі щодо звітності з податку на прибуток.

Проте все ще залишається відкритим питання, яким чином платник повинен зрозуміти, чи має можливість його постачальник виконати свої обов’язки платника податків. Нагадаємо, що згідно оновлених норм ПКУ Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків та перелік документів на підтвердження повинен бути затверджений Міністерством фінансів. На сьогоднішній день такого порядку немає.