Сьогодні Верховна Рада підтримала за основу і в цілому Законопроект № 3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)».

Оскільки законопроект є нагальним, скоріше за все він має бути підписаний та опублікований найближчим часом (Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування).

Законопроект є не надто об’ємним, але стосується більшості платників податків.

Так, законопроектом вносяться зміни в ряд законів, що регулюють питання сплати податків та зборів. А саме:

1. Підрозділ 10 розділу ХХ ПКУ доповнено новими пунктами:
1) За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за (п. 521 ):
– порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії
– відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
– порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;
– порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.
2) Протягом цього ж періоду платникам податків не нараховується пеня.
3) Встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 ПКУ.
4) Визначено, що графік планових перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року буде переглянутий. А перевірки, розпочаті до 18 березня будуть зупинені та продовжені після 31 травня 2020 року.
5) Перебіг строків давності, передбачених статтею 102 ПКУ зупиняється на вказаний період.
6) Перенесено строк подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік, до 1 липня 2020 року.
7) Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності). Платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за відповідні місяці.
8) Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року. Платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці.

2. Внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (розділ VIII «Прикінцеві та перехідні положення» доповнено новими пунктами), а саме:
1) Звільнено від нарахування та сплати сплати ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе таких платників: фізичних осіб – підприємців, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; членів фермерського господарства.
2) Тимчасово штрафні санкції не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року:
– несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
– неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
– несвоєчасне подання звітності.
3) Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня.
4) Встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня по 18 травня 2020 року. Документальні перевірки, що були розпочаті, зупинені.

3. Передбачені зміни щодо набрання чинності змін законодавства в частині РРО.
Зокрема, внесені зміни до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» та до Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

4. Передбачені зміни щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема:
– виплата допомоги незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством;
– особам, які перебувають в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби допомога виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

5. Передбачене звільнення від відповідальності в разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів).