08.10.2021 Верховною Радою України було схвалено законопроект №5807 про внесення змін до деяких законів щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи (далі – Законопроект), яким продовжено строк подання документів ще на 9 місяців. Законопроект було подано до Верховної Ради ще в липні, але прийнято фактично в останній робочий день, коли можливо розкриття інформації про КБВ без порушення встановленого строку. Наразі Законопроект передано на підпис Президенту.

Нагадаємо, що з 11 липня 2021 року розпочалась кампанія з розкриття суб’єктами господарювання своєї структури власності та кінцевих бенефіціарів. Вимоги до розкриття встановлено положеннями Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-ІХ, Закону  України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» №755-IV та Наказу про структуру власності – наказ Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності». Про порядок розкриття та необхідні для подачі документи, ми писали раніше.

Окрім того, 30 вересня 2021 року було оновлено зразки схем структур власності. Зокрема, зазнали змін Приклади 10 «Непрямий вирішальний вплив (велика кількість фізичних осіб)» та 11 «Публічна компанія». Оновлені зразки передбачають зазначення на схематичному зображенні повного переліку учасників та/або акціонерів, а саме: ПІБ, дата народження, РНОКПП), розмір участі (відсоток корпоративних прав), в той час як попередні зразки містили лише відомості про загальну кількість таких фізичних осіб.

Завдяки прийнятому Законопроекту строк подання документів збільшено з трьох місяців до одного року, тож бізнес-спільнота матиме час на підготовку та подачу документів до 11 липня 2022 року.