Прийнявши рішення провести незалежний аудит фінансової звітності компанії, бізнес часто не враховує підготовчі процеси, які іноді займають більше часу, ніж сам аудит та, які впливають на якість очікуваних результатів. Ми підготували покроковий план, який має полегшити це завдання. Тож, як компанії усе упорядковувати і організувати?

За нашими спостереженнями, більшість компаній оцінює тривалість аудиту тільки періодом, який визначений договором на аудит, але насправді усе працю трохи інакше. Крім безпосереднього проведення аудиту слід враховувати час на підготовку і на аналіз результатів.

Перед початком аудиту компанії важливо розуміти, наскільки вона готова до процесу аудиту. Існує помилкове уявлення, що аудитори прийдуть і самі все зроблять, але це не так.

Готовність компанії до аудиту можна описати п’ятьма стовпами:

За відсутності підготовчих робіт, як правило, аудит стає стресовим процесом для компанії, часозатратним для аудиторів, а іноді і конфліктним, оскільки підчас виконання робіт виявляються критичні питання, які впливають на якість аудиторської думки.

Що варто врахувати компанії при підготовці до аудиту фінансової звітності підготовленої відповідно до МСФЗ:

Зазначені кроки варто опрацьовувати завчасно, це знизить “стресовість” проходження аудиту і підвищить якість отриманих результатів. А ще допоможе виявити і усунити недоліки і розпізнати перспективність та цінності вашого бізнесу, що дуже важливо при залученні інвестицій чи купівлі/продажу бізнесу.