Як працює ринок землі? Підготували інфографіку з основними фактами та правилами.

Хто може і не може купувати землю?

Хоч ринок землі вже працює, але за деякий час на ньому можуть статись великі зміни – землю зможуть купити громадяни інших країн – якщо це рішення буде ухвалене на референдумі. Та поки за проголосували б лише 15% українців, а 79% проти.

Втім, декому можливість купити землю закрита назавжди.

Скільки землі можна купити?

Щоб захистити ринок від експансії, встановлений ліміт на площу земельного банку, яким може володіти особа. Організувати групу компаній, кожна з яких буде володіти максимальним земельним банком 10 000 га не вийде — частка власника в компанії враховується при загальному підрахунку.

Законодавці зробили низку зусиль для того щоб зробити угоди купівлі продажі землі прозорими. Розрахунки можливі лише в безготівковій формі, коштами, які мають підтверджене  походження. На першому етапі є індикатор для ціни, а юридичні особи тимчасово вилучені з ринку.

А навіщо взагалі потрібен ринок землі?

Запуск ринку сільськогосподарської землі несе Україні численні вигоди. Експерти Світового Банку підрахували, що його функціювання буде приносити нам 1,6% ВВП щороку, а мільйони українців, що свого часу отримали земельні паї у власність, зможуть повною мірою розпорядитися власністю. Якщо ринок землі покаже свою життєздатність, то можна очікувати зниження рівня корупції й ризиків в земельній сфері, а це фактор розвитку і залучення інвестицій в агробізнес.

Повна інфографіка