Різні країни по-різному привабливі для інвестицій. Але в інвесторів є гроші, і змагання за капітал, і не лише фінансовий, а й також людський, це головна форма конкуренції у сучасному світі. Від успішності у цьому змаганні буквально залежить місце країни у світовій економіці та рівень статків її громадян. 

Україна — країна контрастів в тому, що стосується легкості ведення бізнесу

Показник легкості ведення бізнесу, комплексний, тому його можна роздивитись за окремими складовими і дізнатись, які з них тягнуть Україну вниз у рейтингу, а за якими наша країна посідає достойні місця.  

За показником підключенням до енергомереж Україна вже довгий час знаходиться на поганих позиціях у порівнянні з іншими країнами, співставними з Замбією та Камеруном. Зокрема, в порівнянні з країнами Західної Європи, в Україні непомірно великі терміни й вартість підключення, і Україна тут 128 у світі. Ще один слабкий показник України в цьому рейтингу — вирішення (врегулювання) неплатоспроможності: 146 місце серед країн світу. Місце в рейтингу реєстрації підприємств впало з 20 у 2017 році до 61 у 2020. 

На стабільно низькому рівні знаходиться забезпечення виконання контрактів. Навпаки, ситуація з міжнародною торгівлею покращилася у 2020-му році.

Підтягують Україну догори у загальному рейтингу і деякі інші показники. Це, наприклад, отримання дозволів на будівництво: зі 140 місця у 2017 році Україна виросла 20 у 2020. Також помітно підтягнувся показник системи оподаткування — з 83 позиції у 2017 році до 43 у 2018 та 2019 (після чого трохи відкотився назад до 65 місця у 2020-му році).  Показник захисту міноритарних інвесторів падав з 2017 по 2019 роки з 70 до 81 місця, але сягнув 45 вже у 2020 році. Крім того, у 2020-му році покращилася ситуація з міжнародною торгівлею.

Цікавим є той факт, що за показником отримання кредиту Україна останнім часом знаходилась на високих позиціях — з 20 по 37 місце з 2017 до 2020 року, в той час, як, наприклад, безперечно економічно успішний Люксембург у 2020 році потрапив на 176 місце.

Маємо високий показник тіньової економіки 

Україна має один з найвищих показників тіньової економіки у світі. Станом на листопад 2020 року тіньовий обіг у деяких сферах складав до 54% від ВВП.

Така ситуація виникає як природна реакція на незадовільні умови для підприємництва. 

Тіньовий бізнес неминуче присутній навіть в економічно успішних країнах. Під час кризи тіньова економіка дозволяє суспільству втриматися на плаву. Як показує практика, прийнятним розміром тіньової економіки є 14-15% річного ВВП — саме таким є її рівень, зафіксований у країнах ОЕСР, зокрема в Німеччині.

Проте надмірно високий показник тіньової економіки говорить про тяжкий стан країни: він означає, що бізнес і населення шукають шляхи виживання. 

Точно підрахувати обсяг тіньової економіки важко, але все ж є дослідження, які можуть у цьому допомогти, наприклад, американського центру Global Financial Integrity

 

Зараз одне з найголовніших завдань України — покращити умови для бізнесу. Країни активно конкурують за робочі руки та інвестиції. Пандемія, пов’язане з нею зменшення ділової активності та уповільнення економіки мають стати стимулом для спрощення умов ведення бізнесу. Щоб після закінчення пандемії Україна могла активно включитись у глобальне змагання за капітал та отримала поштовх до економічного зростання.