Експорт складає 40% ВВП України та становить $61 млрд. Тож, вихід на міжнародні ринки — це дуже перспективний напрямок для розвитку українського бізнесу. Пропонуємо подивитись на інфографіці, як розвивався український експорт останні 10 років та що змінилось у напрямках експорту і категоріях товарів, що експортуються.

10 років тому частка експорту до країн Митного союзу перевищувала експорт в ЄС, але зараз до європейських країн ми експортуємо товарів у понад два рази більше ніж в СНД

Українські товари експортуються у всі країни ЄС, проте в більшість — у досить незначній кількості

Але динаміка позитивна — все більше країн ЄС стають основними напрямами нашого експорту

У першій десятці напрямів експорту з’явились Нідерланди та Німеччина, а Польща піднялась з п’ятого на третє місце. Лише в Італію експорт значно впав — з третього місця до дев’ятого.  

Та імпортують все більше різних видів українських товарів

Але якщо подивитись на доходи від експорту, вони впали через те, що ми менше торгуємо з СНД

Сировина — це все ще основа нашого експорту

І це не дуже добре, адже вона коштує набагато менше за готовий продукт. Інші країни закуповують в нас основу для майбутніх товарів, які продадуть нам назад із великою доданою вартістю. 

Нам вигідніше експортувати в ЄС ніж в СНД, адже європейські країни закуповують більше товарів із високою доданою вартістю, таких як IT-послуги

В цілому співпраця з ЄС в перспективі приносить нам більше користі, ніж з СНД, попри зниження доходів. Адже поступово вони зростають, і, що важливо, за рахунок готових товарів та послуг. А це означає, що є сенс розвивати якісне виробництво в Україні, щоб постачати товари на європейські ринки. 

Повну інфографіку про експорт України дивіться нижче