Більшості з нас набагато легше концентруватись в офісі – робоча атмосфера, колеги, живе спілкування.  Робота в стилі Home Office для багатьох – це новий експеримент. Зрозуміло, що вдома завжди є на що відволіктись – меми улюбленого блогера, черговий бутерброд або термінове обговорення з рідними останніх подій у світі.

Відкладання важливих справ на потім зветься прокрастинація. Дослідження стверджують: у 75% вона проходить легко, у решти 25% приймає різні форми складності.

Щоб ти міг ефективно організувати свій робочий час вдома, ось декілька порад від нашої колеги Олени Лутай.

Усунь відволікаючі фактори 

Відключи всі сповіщення на додатках у телефоні, встанови блокуючі розширення на комп’ютері, розлогінся з соцмереж, окрім тих, які використовуються для роботи. Кожного разу, коли з’явиться бажання під час виконання завдання перевірити нові сторіз улюбленого блогера, тобі доведеться повторно логінитись в додатку або програма-блокер взагалі не дасть цього зробити. Виконавши частину роботи, зроби перерву. Так ти сформуєш правильні патерни та звички.

Управляй часом за допомогою трьох простих технік:

Система GTD (Get Things Done) пропонує фіксувати абсолютно все. Таким чином ти зможеш розвантажити свій мозок і використовувати всі його ресурси для роботи. Тому:

  1. Записуй свої справи
  2. Швидко вирішуй, що робити далі
  3. Роби те, що записав

Цінність цієї методики полягає в тому, що необхідно виписати все, що зараз тримаєте в голові. Таким чином замість нескінченного прокручування в голові усіх задач, ти звільняєш “оперативку” мозку для пошуку ефективного шляху їх вирішення.

Організаційний аспект GTD передбачає, що ти починаєш виконувати роботу тоді, коли все для її виконання під рукою. Погодься, зручно працювати, коли всі файли завантажені та відкриті, програми запущені, а необхідні документи роздруковані та складені в потрібній послідовності.

Крім того, підхід GTD фокусує зусилля виключно на наступній невеликій задачі, яка просуває проєкт вперед. Це допомагає не думати про те, наскільки масштабна та складна задача попереду. Як кажуть, маленькими впевненими кроками до перемоги.

«Метод помідора» передбачає розбивку часу на інтервали-«помідори» по 25 хвилин, під час яких ти працюєш над завданням без перерв на іншу діяльність. Після 25 хвилин трохи перепочинь, а потім починай новий «помідор». Після 4-х «помідорів» зроби довшу перерву, щоб мозок міг обробити все, що ти встиг зробити, і підготуватися до роботи над наступними завданнями.

Пріоритезація

Не плануй багато, все встигнути нереально, і ти лише будеш стресувати з цього приводу. Тож, вибирай три завдання, які хочеш закінчити до кінця дня, і концентруй увагу на їх виконанні. Якщо потрібно – розбивай їх на менші задачі. І виконуй найбільш термінові або складні.

Управляй енергією

Намагайся планувати завдання, що вимагають менше розумової чи фізичної енергії, на низькоенергетичний час і залишати складні завдання на ті періоди, коли рівень енергії найвищий.

Щоб перезавантажитись, зроби зарядку, подивись коротке відео або подзвони рідним. Знайди те, що відновлює енергію, і зроби це частиною свого робочого дня.

І хоча, час від часу, все ж доводиться відкладати завдання на потім, якщо не ховатися за прокрастинацією, то можна зробити це без почуття провини.