Неготовність до цифрової трансформації головний ризик, який топ-менеджери бачать для своїх компаній. Частина керівників реагують на виклики економіки знань, винаймаючи команди консультантів, інші запроваджують бізнес-процеси, притаманні IT-компаніям, але проводити цифрову революцію у фінансовому департаменті готові лише 15% з них.

Надати доступ штучному інтелекту до грошей та аналізу рахунків мало хто готовий, але організації, що мають у складі спеціальні команди або людей, так званих “цифрових лідерів у фінансах”, для запровадження та використання новітніх технологій, вже зараз отримали конкурентну перевагу вони краще відповідають на потреби та очікування клієнтів. Але запроваджувати IT-інновації у фінанси компанії мають саме цифрові лідери, а не просто фінансовий директор лише 10% CFO вважають, що мають достатні знання та компетенції в цій сфері. Про роль цифрових лідерів та можливості, які відкриваються для компаній, що готові до реформ у роботі з фінансами, йдеться у спільному дослідженні Oracle та AICPA.

Цифрові лідери мають не просто приносити ефективні технології, вони покликані збільшити внесок фінансів в успіх компанії

Лише у 13% організацій, що надали інформацію дослідникам, вже запровадили автоматизацію у фінансах, тобто процес далекий від завершення, але позитивний досвід вже є. Цифрові лідери допомагають компаніям почати використовувати автоматичну обробку транзакцій, перебудовувати застарілі фінансові процеси, запроваджувати розширені аналітичні засоби, поділяти інформацію на найбільш важливу і ту, що має меншу цінність, і, відповідно, допомагають приймати рішення.

Для цифрової трансформації у фінансах необхідні воля керівництва та лояльність персоналу

Навіть наявність команди цифрових лідерів не гарантує якісного впровадження інновацій в управління фінансами. Для успіху необхідна злагоджена робота топ-менеджерів і робітників, адже на думку цифрових лідерів, найбільшими перешкодами на шляху новітніх технологій є проблеми з безпекою інформації, небажання змінювати наявні процеси, відмова людей працювати з автоматичними процесами та їхні побоювання за власні робочі місця. 

Базова інфраструктура для цифрових фінансів центри досконалості

На думку цифрових лідерів, для того щоб фінанси у компанії стали “гнучкими”, необхідні централізована обробка та аналіз даних в так званих центрах досконалості командах, які збирають найкращі практики, проводять дослідження, займаються підтримкою і навчанням. Звичайно, що для маленьких компаній такий центр буде занадто дорогим, але для великих фірм він може стати справжнім осередком корпоративної думки та експертизи. Інші важливі пріоритети у цифровій трансформації фінансів перебудова фінансових процесів, поглиблення партнерства між фінансовими та бізнес-процесами, використання автоматизації при підготовці корпоративних і податкових звітів.      

37% топ-менеджерів компаній зауважили, що витрачають більше часу на збирання даних, ніж на їх обробку. Тож, ресурси витрачаються на те, щоб мати інформацію, а не для того щоб знати, що відбувається. Це схоже на камери спостереження вони записують відео, але якщо нічого не відбулося, то ціна їм 0. Але насправді, інформації можна отримати дуже багато від розкладу руху громадського транспорту і чисельності людей, що проходять по вулиці, до стану смітників на протязі дня та кількості працюючих вночі ліхтарів. Так само і компанія щоденно генерує дані, і використовувати їх необхідно не лише у випадку форс-мажору, а щодня і щохвилини. Робити це якісно допоможуть цифрові лідери.

Banner vector created by katemangostar – www.freepik.com