Розрахунок річного доходу вашої компанії — це більше, ніж просто цифри для звітування до податкової. Зазначений показник дає змогу визначити результати діяльності як за попередні роки, так і порівняно з конкурентами, а це означає, що ви можете дізнатись, як успішно працює ваш бізнес. Розрахунок включає багато великих чисел, але приблизну картину можна побачити, зробивши кілька простих кроків.

Під доходом розуміють дохід, отриманий від продажу товарів, послуг, інвестицій чи інших активів до вирахування будь-яких витрат.

Визначте загальний дохід від продажу товарів та послуг

Якщо ваша компанія продає певну продукцію, обчисліть середню ціну продажу товару. Помножте її на кількість товарів, проданих за останній фінансовий рік. Наприклад, компанія продає пляшки з водою за середньою ціною 10 грн за одиницю, а минулого року продала 250 000 одиниць. Помножте ці два числа і отримаєте суму 2 500 000 грн. Це і є загальний дохід від продажу товарів.

Так само рахують послуги: помножте загальну суму оплачених годин на середню погодинну ставку вашої компанії. 

Компанія може пропонувати товари чи послуги або те й інше. У будь-якому разі визначте загальну суму для кожної категорії.

Підрахуйте вартість інвестицій та відсотки

Чи володіє ваша компанія інвестиціями? Це можуть бути виплати відсотків за будь-які вкладення, приріст капіталу від інвестиційних продажів або з ринкових акцій. Складіть їх, щоб визначити загальну суму інвестицій.

Визначте інші напрями доходу

Фінансова звітність зазвичай містить категорію з позначкою “Інші доходи”. До неї належать доходи, отримані з джерел, які не підпадають під зазначені вище категорії. 

Наприклад, компанія здає в оренду приміщення на складі іншому бізнесу. Сума, яку вам сплатив орендар, підпадає під інші доходи. Сюди, як правило, також відносять випадкові платежі, які не мають майже нічого спільного з початковим бізнесом.

Підсумуйте все 

Тепер складіть усі підсумки зі створених вами категорій товарів, послуг, інвестицій та інших доходів. Результатом буде загальний річний дохід за фінансовий рік.

Маючи справу з великими числами, легко розгубитись. Однак розрахунок річного доходу надзвичайно важливий для оцінки “стану здоров’я” бізнесу. Знаючи свої фінансові можливості, ви зможете вирішити, що вдосконалити і де активізувати свої зусилля.

Це приведе до того, що наступного року числа будуть іще більшими, а чи не цього ви прагнете?

Читайте інші статті про основи бізнесу в нашому блозі: