Український уряд продовжує витрачати на державне управління більше грошей, ніж уряди  Британії, США або Швейцарії, хоч і підтримує тенденцію до зниження витрат. Із 2010 до 2019 років ця сума знизилась із 49% ВВП до 41%, але все ще залишається зависокою як для країни із низькою ефективністю витрачання бюджетних коштів. 

Видатки у бюджеті на 2020 рік звично перевищують доходи, але не катастрофічно

Цього року дефіцит складає 94,2 млрд гривень — 2,1% ВВП. Основні надходження до бюджету забезпечать: податок на додану вартість, податки з доходів громадян та прибутків бізнесу, а також акцизи на пальне та цигарки. 

 

Найбільше грошей з бюджету піде на покриття дефіциту Пенсійного фонду та обслуговування держборгу. 

Економічні прогнози виглядають реальними

У 2019 році НБУ зміг втримати інфляцію на запланованому рівні, тому є всі підстави розраховувати, що це вдасться й у 2020 році. Прогноз по зростанню ВВП також цілком адекватний, а ось щодо курсу долару виникають сумніви — цього року він виявився несподіваним. 

Що на інфографіці?

Ми показуємо обсяг доходів та видатків: звідки надходять гроші та на які цілі вони витрачаються, а також дефіцит. Розкриваємо очікування уряду щодо економіки. Детально розглядаємо фінансування новостворених органів та фондів і показуємо, у яких галузях державне фінансування зросло найбільше.