Прямо зараз кілька компаній зі світовим ім’ям займаються розробкою комп’ютера, який буде потужніший за всі сучасні суперкомп’ютери. Його вже навіть кілька разів запускали. Поки ненадовго, на кілька хвилин, бо технологія квантового комп’ютера потребує дуже специфічних умов. Але перші результати просто шалені і інвестиції в його розробку зростають такими ж темпами. Отже, чи поставимо ми за кілька років квантовий комп’ютер у кожен дім та на кожне виробництво? 

Чим квантовий комп’ютер відрізняється від звичайного? 

Гаджети, з якими ми звикли працювати і з яких ви зараз читаєте цю статтю, працюють за давно відомим принципом: одиниця інформації, яка називається бітом, може знаходитись у стані 0 чи 1. І лише в одному стані за одиницю часу — або 0, або 1. Таким чином кодується все, що ми робимо за допомогою комп’ютера. 

Квантові комп’ютери використовують ефекти квантового світу, тобто світу найменших елементарних частинок, з яких складаються Всесвіт. А в цьому світі можливо, що одиниця інформації, квантовий біт або кубіт, приймає одночасно і стан 0, і стан 1. 

Це дає фантастичне зростання швидкості обчислень. 

Якщо інтуїтивно це незрозуміло (бо де ж це бачено, щоб можна було одночасно бути в двох протилежних станах, в двох різних місцях), то не переживайте — самі вчені, які вивчають квантову фізику, жартують, що вони розуміють її не більше за звичайних людей. Тому у цій статті технічні пояснення ми пропустимо, а сконцентруємось на бізнесових аспектах. 

2021 року інвестиції в розробку квантових комп’ютерів сягнули 800 млн доларів 

Цей прогноз готували ще до завершення року, але навіть якщо в результаті виявиться, що сума буде меншою, все одно зростання дуже стрімке. Крім суми інвестицій, буде зростати кількість компаній, які вкладають кошти у нову технологію, і обсяг ринку. 

Ці компанії вже інвестують в технології квантового обчислення 

Дивіться повну інфографіку нижче