Кінець року — час підбивати підсумки і робити прогнози. Зазирнути в майбутнє важко навіть тоді, коли економіка розвивається стабільно, а ситуація в країні і світі зрозуміла. Наразі, рівень невизначеності дуже високий, тож пропонуємо до уваги короткий прогноз щодо декількох найбільш важливих показників, подій і ризиків, що будуть суттєво впливати на бізнес в Україні.

Події 2014 і 2020 років явно показали українцям, що читати прогнози на новий рік заняття цікаве, але не завжди корисне. “Чорні лебеді” пролітають над Україною щільними зграями, тож не будемо обтяжувати читачів таблицями прогнозних показників, які в момент перетворюються на купу паперу, а покажемо, на що важливо звернути увагу в наступному році.

Макроекономічні показники: не погано, не добре

Згідно прогнозу ЄБРР, який був оновлений в листопаді 2021 року, ВВП нашої країни зросте наступного року на 3,5 відсотки і ми, нарешті, повернемося на рівень випуску 4-го кварталу 2019 року, тобто подолаємо наслідки пандемії. Водночас Міжнародний Валютний Фонд очікує, що в 2022 році інфляція в Україні сповільниться до 7,5%, а рівень безробіття впаде до 8,7 відсотка. На перший погляд, показники не найгірші, але порівняння з сусідами не викликає оптимізму. Наприклад, в 2022 році в Польщі ВВП зросте на 5,1%, інфляція буде на рівні 3,3%, а безробіття — 3,2%.

Закони: зміни в Податковому кодексі й нова “мінімалка”

Напевно, найбільший вплив на бізнес в 2022 році матимуть зміни в Податковому кодексі які були затверджені 30 листопада. Рентні платежі, податок на прибуток, ПДФО, податкове адміністрування — це лише частина того, що потрапило в фокус законопроекту 5600. Підприємцям слід уважно проаналізувати, як новації вплинуть саме на їх бізнес. 

Ще однією важливою подією зі “світу законів” є збільшення мінімальної заробітної плати до 6700 гривень з 1 жовтня 2022 року, що передбачено в законі про державний бюджет.

Ризики: війна, пандемія, відсутність реформ

ЄБРР вважає, що найбільші ризики для України — це низький темп вакцинації населення і недостатнє просування реформ. Дійсно, у нас мало повністю вакцинованих — близько третини населення. Для порівняння, загалом у світі 46% населення вже отримали щеплення (і це середній показник по всіх країнах, враховуючи ті, де рівень вакцинації ще гірший, ніж в Україні!). Це несе ризик нових локдаунів, обмежень і спалахів захворюваності, що негативно вплине на стан економіки. 

Повільне впровадження реформ і можливий масштабний воєнний конфлікт — явища, які вже досить давно тяжіють над нашою державою, тож інвесторам ці ризики добре знайомі.

Можливості: трансформаційна подія в енергетиці

Нові можливості виникають і щезають, приносять шалені гроші і обертаються величезними збитками. Але є такі, що трансформують галузі, ринки або навіть всю країну, наприклад, таким міг стати вступ у НАТО або отримання ядерної зброї. 

Наступного року Україна отримає можливість найвищого ґатунку — енергосистема нашої держави буде проходити тести, необхідні для вступу в ENTSO-E, об’єднаної енергомережі Європи. За їх результатами Україна фізично від’єднається від систем передачі електроенергії Росії і Білорусі й приєднається до європейської енергосистеми. Які можливості це дає нашій енергосистемі? Робить її незалежною від РФ та Білорусі, дасть змогу наростити експорт електроенергії до ЄС, підвищить її стійкість та гнучкість. 

Тренди: можливо, ми входимо в період “дорогих” грошей

Наразі, однією з найбільших загроз для світової економіки називають інфляцію. Споживчі ціни в США зростають найшвидше з 1982 року. Лікувати інфляційну лихоманку скоріш за все будуть за допомогою підвищення базової ставки, про це вже повідомили представники ФРС. І якщо в Сполучених Штатах лише думають про збільшення ціни грошей, то НБУ цього року вже 5 разів змінював облікову ставку в більшу сторону. Дорогий долар для України — це подорожчання кредитів, охолодження на ринках сировини, менша увага інвесторів, уповільнення економічного зростання.  

Прогноз для індустрій і ринків: слідкуємо за пандемією і Китаєм

Давати прогноз для ринків тоді коли глобальні і локальні ризики постійно змінюються, напевно, не варто. Поява нового штаму вірусу може миттєво змінити тенденції з позитивних на негативні. Тож визначимо важливі точки в економічному і географічному просторі, на які потрібно уважно дивитись. Крім вже згаданого вище підвищення ставки ФРС США, особливо важливими вважаємо стан економіки Китаю в купі з проблемами з логістикою і боргами найбільших компаній (криза Evergrande), а також розвиток пандемії і темп вакцинації в країнах-економічних лідерах. 

 

Тож чого очікувати українському бізнесу в 2022 році? Повільного зростання ВВП, уповільнення інфляції, дорогих кредитів, чергових новацій в податковому законодавстві, нових кроків на Захід і ризиків зі Сходу. 

Для бізнесу завжди, а особливо в тих умовах, в яких зараз перебуває Україна, важливо вміти змінюватись, швидко пристосовуватись до нових умов. Тому найбільш важливий меседж на 2022 рік — ставайте більш гнучкими, вчіться швидко приймати рішення, якщо не встигли зробити цього досі.