Україна посідає 5 місце в світі за експортом меду. Торік ми продали меду на $134 млн, а за січень — липень цього року — на $40 млн.


Український мед купують більше 40 країн світу, але основний регіон експорту — ЄС. Найбільші країни-експортери — Німеччина (24,5%), США (22%) і Польща (16%). Середня ціна за кілограм меду — $2. Це невисока вартість: наприклад, середня ціна європейського меду — $ 3,5–7 за кг.


За минулий рік виробництво меду зросло до 66 тис. тонн.

Лідер з виробництва меду в Україні — Житомирська область: 7,9 тис. тонн, тобто 12% всього виготовленого в країні меду. На другому місці Миколаївська область (5,8 тис. тонн), на третьому — Донецька (5,1 тис. тонн).

Але бджільництво — це не тільки мед. Виробництво пилку, воску, прополісу і маточного молочка відкриває перспективи для розвитку цієї галузі в Україні. Ще одна важлива складова бджолиного бізнесу, яка у нас поки не дуже розвинена, — кооперація з фермерськими господарствами, тобто комерційне запилення. Урожайність сільськогосподарських культур при запиленні бджолами може бути значно вище: гречки на 30–40%, соняшника на 30%, плодових садів на 50–60%.

Щоб дізнатися ще більше про агросектор, завантажте нове видання інфографічного довідника “Агробізнес України”, клікнувши по банеру.


Автор довідника “Агробізнес України” — контент-маркетингове агентство Top Lead і Latifundist за підтримки партнерів: аудиторської компанії Baker Tilly, юридичної фірми Aequo та Credit Agricole Bank. Інформаційний та аналітичний партнер — BusinessViews і Latifundist.