Євроінтеграційні процеси Кіпру мають наслідком необхідність перегляду положень внутрішнього законодавства, в тому числі і у сфері оподаткування. Зміну податкових правил обумовлює також і підтримка Кіпром ініціатив ОЕСР та приєднання до так званого плану BEPS.  

З огляду на це, головне податкове відомство Кіпру проанонсувало скасування мінімально допустимих «націнок» щодо внутрішньо групових кредитів (дзеркальних кредитів). Відтак, в цілях оподаткування таких операцій має застосовуватись принцип «витягнутої руки». Нагадаємо, наразі маржинальний дохід за внутрішньо-груповими кредитами  в межах 0,125% – 0,35% (в залежності від розміру кредиту) є прийнятним для кіпрських податківців. 

Планується, що законодавчі новації Кіпру щодо оподаткування за внутрішньо-груповими кредитами почнуть діяти вже з 1 липня 2017 року. 

Зауважимо, що Кіпром також розглядається можливість впровадження правил трансфертного ціноутворення за операціями між пов’язаними особами. Заплановані зміни вплинуть на значну кількість компаній на Кіпрі, у зв’язку із чим компанії змушені будуть переглянути існуючу модель забезпечення внутрішньо-групового фінансування. 

Враховуючи значущість нововведень варто починати готуватися до їх запровадження, а у разі потреби звертатись по допомогу фахівців відповідного профілю. Більш детально дане питання розглянуто спеціалістами Baker Tilly Klitou, Cyprus (bakertillyklitou.com) в їх інформаційному повідомленні.  
Дана публікація була ретельно підготовлена фахівцями компанії, однак вона може бути використана виключно з метою отримання загального уявлення про предмет обговорення. Ми не беремо на себе відповідальність за результат використання даної публікації в будь-яких інших цілях і для отримання комплексної інформації з конкретного питання рекомендуємо звернутися в нашу компанію за професійною консультацією.