Зовсім нещодавно завершилась компанія декларування контрольованих операцій, здійснених платниками податків у 2016 році. В контексті цього актуальним є питання відповідальності за помилки, допущені в поданому Звіті про контрольовані операції (надалі — Звіт).

Як відомо, Звіт складається з:

– основної частини, в якій наводиться загальна сума контрольованих операцій за кожним контрагентом;

– додатків, що складаються окремо на кожного з контрагентів і містять інформацію про умови здійснення (у т.ч. про кількість та суму) кожної контрольованої операції, здійсненої з відповідним контрагентом у звітному періоді.

З огляду на форму Звіту, загальна сума усіх контрольованих операцій, зазначених у відповідному додатку (підсумок графи 20), має збігатися з сумою контрольованих операцій, що вказана за відповідним контрагентом у загальній частині Звіту (графа 4 Загальних відомостей про контрольовані операції основної частини Звіту) (п. 2 розд. IV Порядку складання Звіту3).

Як слідує з роз’яснення ДФСУ4 у випадку, коли у поданому Звіті вказані суми не співпадають або у разі, якщо загальна вартість контрольованої операції зазначено по окремому контрагенту лише в додатку чи лише в основній частині Звіту, такі помилки є виключно порушенням Порядку складання Звіту та не призводять до застосування штрафної санкції згідно з абз. 3 п. 120.3 Податкового кодексу України.

Нагадаємо, що для виправлення помилок в поданому Звіті, платник податків має подати:

– новий Звіт, у разі виправлення помилки до закінчення граничного строку подання Звіту;

– уточнюючий Звіт, у разі виправлення помилки після закінчення граничного строку подання Звіту.


3 Тут і далі мається на увазі Порядок складання Звіту про контрольовані операції, затверджений наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. N 8.

4 Лист ДФСУ від 10.10.2016 р. N 33080/7/99-99-12-03-07-17.