9 квітня в готелі Hyatt Regency Kiev відбувся семінар, присвячений тематиці IPO на Варшавській Фондовій Біржі. Семінар був спільно організований юридичною компанією DLA Piper і Варшавською фондовою біржею.

Перш за все, захід був цікавий Українським компаніям, що планують найближчим часом залучити додаткові кошти шляхом розміщення акцій на Варшавській Фондовій Біржі. В ході семінару доповідачі розповіли, з яких етапів складається шлях на дану європейську біржу, а також які переваги і бонуси отримує компанія, що має статус публічної. Прикладом став виступ Миколи Ковальського – директора відділу розвитку зв’язків з інвестором української компанії «Астарта», яка вже здійснила IPO на Варшавській фондовій біржі і вирішила поділитися успішним досвідом з іншими українськими компаніями.

Учасники семінару також отримали повне уявлення про роль юридичного радника, інвестиційного банку та аудиторської фірми в процесі IPO. Аудиторська сторона на семінарі була представлена компанією Бейкер Тіллі Україна. Голова освітнього центру Ілля Агладзе виступив з темою: «Аудит компаній при підготовці до IPO: труднощі та їх вирішення». У своєму виступ Ілля акцентував увагу на тому, що основними моментами, на які компаніям варто звернути увагу, є терміни підготовки та аудиту звітності при розміщенні, а також рівень кваліфікації персоналу компанії, що займається підготовкою звітності та комунікацією з аудитором. «При виході на Варшавську фондову біржу компаніям необхідно підготувати фінансову звітність за останні три роки. Відповідно, аудитор дає свій висновок щодо трирічної фінансової звітності. Важливими складовими для м’якого процесу аудиту є своєчасне звернення і початок комунікації з аудитором та інвестування у підвищення професійного рівня розвитку співробітників фінансового департаменту компанії »- відзначає Агладзе.

Заснована в 1991 р. Варшавська фондова біржа (ВФБ) за 18 років свого існування стала лідером в центрально-східній Європі, і на даний момент є найбільшою біржею регіональної, за показниками обсягу торгів, та ринкової капіталізації, а також одним з найбільш динамічних ринків IPO в даному регіоні. ВФБ зарекомендувала себе як оптимальне місце для залучення капіталу не тільки для локальних, але також іноземних компаній, серед яких є й вітчизняні компанії – українські сільськогосподарські холдинги Астарта і Кернел Груп, високо оцінені інвесторами в період до і після IPO. Додаткова інформація: http://www.gpw.pl/index.asp