З 2010 року на українському аграрному ринку сталося 13 M & A-угод на загальну суму близько $ 800 млн. У результаті були придбані корпоративні права на оренду 800 000 га землі. Якщо виключити з цього списку купівлю холдингом Kernel великого виробника соняшникової олії Allseeds в 2010 році (земельний банк не був метою угоди), то, в середньому, права на українську землю купувалися по $ 600-800 за гектар.

M & A-угоди в сільськогосподарському секторі найчастіше продиктовані корпоративними стратегіями учасників ринку. Їх мета – стратегічне розширення бізнесу, збільшення оборотів за рахунок збільшення земельного банку, придбання сучасних активів через купівлю корпоративних прав.

Але є й анти-M & A тенденція. Її можна назвати «ми маленькі, але ми щасливі». Це клас невеликих і середніх компаній, які стратегічно, фінансово і кадрово дуже впевнено себе почувають, і їм не цікавий продаж бізнесу.

На сьогодні, топ-20 агрохолдингів контролюють близько 4 млн га сільгоспземлі, або 12% всієї ріллі. Надалі ринок буде консолідуватися, в тому числі, за рахунок інтересу до українського сільського господарства іноземних компаній.

Ось шість великих агрохолдингів, які, на мою думку, можуть змінити власника в найближчі кілька років.

1. «Мрія». Земельний банк – 295 000 га

Агрохолдинг «Мрія» – один з флагманів українського сільського господарства. Задуматися про залучення інвестора власники компанії (основні власники: сім’я Гут. – Forbes) можуть через високу фінансового навантаження. «Мрія» активно залучала кошти для будівництва елеваторів. Ще один фактор – більше 40% продажів цукрових буряків «Мрії» припадає на пов’язані підприємства, тому виникає питання до показників рентабельності по більшій частині компаній холдингу.

Примітно, що в проспекті емісії холдингу Олега Бахматюка Ukrlandfarming значаться плани по розширенню земельного банку на 200 000 – 250 000 га і збільшення кількості елеваторів. Не можна не помітити, що все це є у «Мрії».

2. «Українські аграрні інвестиції». Земельний банк – 260 000 га

Всього за два роки ця компанія пройшла через масштабну трансформацію – була змінена бізнес-модель, менеджерська команда, стратегія. Значні перетворення пройшли в результаті зміни власника – Renaissance Capital, власник «УАІ», перейшов під контроль групи ОНЕКСІМ Михайла Прохорова.

На сьогодні «УАІ» являє собою серйозного оператора з різко збільшується ефективністю. Ця компанія відкрита до пропозицій про купівлю. І, швидше за все, сама буде здійснювати невеликі додаткові придбання або окремі обміни ареалів землі, щоб оптимізувати свій земельний банк. Про плани продажу «УАІ» Forbes повідомляв у листопаді 2012 року.

3. «Агротон». Земельний банк – 170 000 га

Це публічна компанія, залістингована на Варшавській фондовій біржі. На ринку висловлювалися підозри в тому, що компанія маніпулює даними фінансової звітності. Думаю, компанія з таким підходом основних власників до інвесторів якимось чином у підсумку буде продана. Але в будь-якому випадку, доля цієї компанії для гравців ринку є зрозумілою, та, на жаль, негативно-зрозумілою.

4. «Укрзернопром-Агро», керуюча компанія – MCB Agricole. Земельний банк – 94 000 га

Для мажоритарних акціонерів MCB Agricole (Антона Шишкіна і Кирила Сєнцова. – Forbes) сільське господарство – не основний вид бізнесу, і вони не зацікавлені в його розвитку. Як результат – низька продуктивність компанії. Я думаю, цей актив буде предметом продажу (Шишкін не приховує, що шукає покупця на свій аграрний актив – влітку 2012-го він заявив, що цей бізнес на сьогодні себе вичерпав. – Forbes). У лютому 2013 року філія «Укрзернопром-Агро» в Харківській області придбала група «Агротрейд». А кілька місяців тому одна з дочірніх структур «Укрзернопром-Агро» – «Агроплаза» – із земельним банком в 20 000 га перейшла під контроль KSG-Agro (Сергія Касьянова. – Forbes).

5. Sintal Agriculture. Земельний банк – 150 000 га

Ситуація, подібна з попередньою компанією – основний акціонер (засновник будівельного холдингу «ТММ» Микола Толмачов. – Forbes) зайнятий в нерухомості, відповідно, великого прогресу з цією компанією не видно (в листопаді 2012-го менеджмент оголосив про реструктуризацію, в результаті якої земельний банк компанії повинен скоротитися на 85 000 га. – Forbes).

6. AgroGeneration. Земельний банк – 50 000 га

AgroGeneration – це сміливе вкладення французького капіталу в український АПК. Компанія цілком добре працює, але в неї обмежений банк землі та стратегії збільшення бізнесу в Україні не проглядаються. Навпаки – спостерігається глобально заявлена ​​стратегія розширення компанії в латиноамериканських країнах.

 
Дана стаття підготовлена на основі професійної думки, Дмитра Драгуна, Партнеру по Корпоративним послугам Baker Tilly.


Посилання на джерело, де розміщена  інформація: http://forbes.ua/opinions/1349734-shest-agroholdingov-kotorye-mogut-byt-prodany