Як відомо з 01 січня 2017 року до ст. 39 ПКУ були внесені зміни, якими передбачено, що, у разі здійснення контрольованих операцій за форвардним або ф’ючерсним контрактом порівняння цін може бути проведено на підставі інформації про форвардні або ф’ючерсні ціни на дату найближчу до дати укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту. Аналогічно, у випадку імпорту/експорту біржових товарів на підставі форвардних або ф’ючерсних контрактів можуть аналізуватись біржові котирування відповідного товару за декаду, що передує даті укладення відповідного форвардного або ф’ючерсного контракту (пп. 39.2.1.3, пп. 39.3.3.3 ПКУ).

Вказані норми можуть бути застосовані платником податків за умови повідомлення податкового органу про укладення відповідного форвардного/ф’ючерсного контракту протягом 10 робочих днів з дня його укладення.

Форма такого повідомлення була затверджена наказом Мінфіну від 03.07.2017 р. № 621 і з 12.09.2017 року вона набрала чинності.

Нагадаємо, що Повідомлення складається окремо за кожним форвардним або ф’ючерсним контрактом та подається виключно в електронній формі.