Державна фіскальна служба України нагадала про необхідність проведення коригування фінансового результату за товарами, придбаними у нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим пп. 39.2.1.2 Податкового кодексу України (надалі – Перелік)3.

Відповідно до пп. 140.5.4 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім операцій, зазначених у п. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних, зокрема у нерезидентів (у тому числі пов’язаних осіб – нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до Переліку.

З 07.03.2018 року до Переліку внесено зміни4, а саме виключено Грузію, Республіку Естонія, Латвійську Республіку, Республіку Мальта та Угорщину.

З урахуванням положень пп. 140.5.4 ПКУ для збільшення на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, застосовується затверджений Кабінетом Міністрів України Перелік, чинний на час здійснення таких господарських операцій.

З метою визначення звітного (податкового) періоду, за результатами якого здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, що виникають за операціями з придбання товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг у нерезидентів, слід враховувати момент набуття права власності за договором.

Згідно зі ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

З метою застосування пп. 140.5.4 ПКУ платник податків збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму 30% вартості придбаних товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг у нерезидентів, які зареєстровані у державах (на територіях), включених до Переліку, чинного на час здійснення таких господарських операцій, за результатами податкового (звітного) періоду, в якому здійснюється перехід права власності на товари, у тому числі необоротні активи, або складається акт або іншій документ, оформлений відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг. При цьому враховується вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у нерезидентів, зареєстрованих у державах (Грузія, Республіка Естонія, Латвійська Республіка, Республіка Мальта та Угорщина), включених до Переліку з 01.01.2018 по 06.03.2018 (включно).



_____________________

3Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, затверджений Розпорядженням КМУ № 1045 від 27.12.2017 року.

4Постанова КМУ від 31 січня 2018 року № 108 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1045»