У попередніх публікаціях ми звертали увагу, що 5 грудня 2017 р. Єврокомісією було опубліковано перелік офшорних юрисдикцій, щодо яких можуть бути застосовані санкції та співпраця з якими може мати ускладнення для контрагентів. У цей список увійшло 17 країн. Також ми зазначали, що 12 січня 2018 року цей список було переглянуто і, в результаті, у списку залишилось 9 країн.


Останні зміни переліку відбулись 13 березня 2018 року. Три країни, а саме Бахрейн, Маршаллові Острова и Сент-Люсія виключено із «Чорного списку» та переведено до «Сірого списку». Натомість, три країни було включено до переліку: Американські Віргінські Острови, Багамські Острови, и Федерація Сент-Кіттс і Невіс. Таким чином, попри вказану ротацію, на сьогодні у списку все ще залишається 9 юрисдикцій.


На засіданні Групи розробки кодексу поведінки ЄС у сфері оподаткування бізнесу (англ. Code of Conduct Group (Business Taxation), яке відбулось 12 квітня 2018 року, було прийняте рішення рекомендувати Раді з економічних та фінансових питань ЄС (англ. European Union Economic and Financial Affairs Council) виключити із «Чорного списку» Багамські острови. Відповідне офіційне повідомлення про можливу зміну статусу юрисдикції було надіслано Уряду Багамських Островів 17 квітня 2018 р.