За підтримки аудиторської компанії Baker Tilly, представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, Eavex Capital, BFSE LLC, Synergizers, ГО “Вільна енергія” та ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”  11 грудня 2015 року  відбулося відкриття освітнього Центру ESG Economics. У рамках відкриття Центру відбувся воркшоп, присвячений оцінці економічних та фінансових наслідків підписання нової кліматичної угоди за підсумками проведення Кліматичної конференції ООН (СОР 21, Париж, Франція).

Центр ESG Economics (Environmental, Social and Governance) надаватиме можливість студентам відкрити для себе нові знання у сфері фінансів навколишнього середовища та соціальних фінансів. Освітня програма відкриє нові критерії оцінки компаній з урахуванням ESG факторів. Експерти та викладачі Центру ознайомлять студентів із системою торгівлі викидами, директивами ЄС, екологічними продуктами світових торгівельних бірж. Розглянуть нові фінансові інструменти залучення капіталу у проекти відновлювальної енергетики та соціальні проекти.

З привітальним словом виступили Світлана Нежур (Baker Tilly), Олександр Дима (заступник декана факультету маркетингу ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), Олександр Сущенко (голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), Андрій Гонта (Президент BFSE LLC, Голова ГО “Вільна енергія”), Олена Любящева (незалежний експерт), Моріц Юнгінгер, Катерина Білоцерковець (представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні) та інші.

На фото (зліва направо) представник BFSE LLC (Андрій Гонта), Катерина Білоцерковець (представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, Олександр Дима (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), Моріц Юнгінгер (представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні), Світлана Нежур (Baker Tilly), Олександр Сущенко (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”)

На початку події було проведено презентацію Center for ESG Economics та School for ESG Economics, який створено за ініціативи Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”, за підтримки компаній Baker Tilly Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні,  Eavex Capital, BFSE LLC., Synergizers та ГО “Вільна енергія”.

Виступ Президента BFSE LLC. та голови ГО “Вільна енергія” Андрія Гонти був присвячений особливостям проведення Кліматичної конференції ООН у Парижі (СОР 21), аналізу “за” та “проти” підписання нової кліматичної угоди. Окрім цього, доповідач здійснив аналіз позицій представників різних країн на даній конференції і оцінив можливі економічні та фінансові наслідки підписання нової угоди.

У своєму виступі на початку семінару Олена Любящева (член ACCA) розкрила особливості обліку одиниць скорочення викидів парникових газів та результатів соціальних проектів. Експерт продемонструвала основні тенденції та ініціативи, які покликані об’єднати зусилля світової спільноти з метою полегшення доступу до фінансових ресурсів, необхідних для боротьби з екологічними, соціальними та управлінськими ризиками.  

Незалежний експерт Олена Любящева під час свого виступу з питань обліку та звітності за принципами ESG

Ганна Котіна та Марина Степура (кафедра фінансів ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”) наголосили на активному реформуванні фіскальної політики в країнах ОЕСР, що має меті запровадження фіскальних інструментів захисту навколишнього середовища та поступову відміну субсидування видобутку та переробки традиційних джерел енергії (вугілля, нафти тощо).

Активна реалізація проектів у сфері протидії зміні клімату пов’язана з необхідністю залучення значних фінансових ресурсів, що напряму потребує налагодження діалогу та знаходження спільної мови між інвесторами/кредиторами та реципієнтами. Олександр Сущенко  звернув увагу на необхідність активного використання країнами, муніципалітетами та компаніями широких можливостей різноманітних ринкових інструментів. 

На фото Ганна Котіна та Марина Степура (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”) висвітлюють особливості використання фіскальних інструментів з метою протидії екологічним ризикам

Різноманітні аспекти концепції сталого розвитку в маркетингу та логістиці знайшли своє відображення у виступі Олександра Дими. Доповідач на конкретних прикладах всесвітньо відомих компаній та брендів продемонстрував важливість врахування екологічних та соціальних ризиків у збутовій та постачальницькій діяльності.

Незалежний експерт Валерій Логвін свій виступ присвятив питанням реалізації проектів, покликаних підвищити рівень енергоефективності виробничих процесів, надав оцінку проектам, які було реалізовано українськими підприємствами під час дії попередньої кліматичної угоди (Кіотський протокол-І) та обгрунтував необхідність створення інфраструктури для функціонування ринку торгівлі дозволами на викиди парникових газів в Україні.

Проведений воркшоп засвідчив важливість нової кліматичної угоди для розвитку як вуглецевого, так і фінансового ринку. Саме за умов активного залучення широкого кола інвесторів, кредиторів, фінансових посередників та різноманітних фінансових інструментів фіскального/ринкового характеру вдасться ефективно протидіяти зміні клімату та сприяти формуванню  світової економіки з низьким вмістом вуглецю.