За рівнем державних субсидій на один гектар Україна значно поступається країнам Європи. Для порівняння: в Україні на 1 га витрачається 25 євро, а в Греції – 709 євро. Останні кілька років розмір таких субсидій для українських аграріїв постійно зменшувався. Зате подивіться, як збільшувалися дотації на підтримку шахт, діяльність більшості з яких глибоко неефективна (графік справа внизу). 

Але навіть при такій низькій, порівняно з країнами Європи, підтримці з боку держави, український агробізнес претендує на роль двигуна всієї економіки за рахунок великого експортного потенціалу. З хорошого: очевидно, що в наступні роки держпідтримка аграріїв буде зростати, і аграрний сектор зможе стати галуззю №1 в Україні. Ми стоїмо на низькому старті великого зростання. 

Ви можете наочно оцінити ситуацію, яка склалася в останні роки. На цьому слайді з нашого аграрного інфографічного довідника, повна версія якого буде презентована на початку вересня, показано, які субсидії отримують аграрії в Україні і в європейських країнах. Щоб отримати повну версію інфографічного агродовідника, залиште свою заявку – ми надішлемо вам наш довідник в числі перших.