Зменшення обсягу грошових переказів у 2014-2015 роках пов’язано в першу чергу з погіршенням відносин з Росією — звідти більшість наших заробітчан пересилають заробітну плату, що складає 66% від всього ринку. Ці гроші необхідні Україні, оскільки вони інвестуються на території нашої держави, тому наша економіка підживлюється і зростає.

У 2017-му тенденція скорочення об’єму переказів з РФ зберігається

В першому кварталі їх обсяг склав $179,9 млн у порівнянні з $201,5 млн за аналогічний період 2016-го.

В цілому ж обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в Україну в січні-березні 2017 року збільшився на 9,9% — до $ 1,32 млрд. Проте більшість експертів прогнозує подальше скорочення ринку у зв’язку з забороною грошових переказів з Росії в Україну, прийняті в березні 2017-го. Їх введення перерозподілило ринок між міжнародними системами: Western Union у 2016 році здійснила 40% усіх транскордонних переказів в Україну та 32% – з України.

Обсяг внутрішніх переказів суттєво зріс

При цьому в порівнянні з аналогічним періодом 2016-го обсяг переказів всередині України збільшився на 30% — до $1,106 млрд. З огляду на скорочення відправлень за межі України на 17% — до $68 млн, це дозволило внутрішнім грошовим переказам скласти найбільшу частину серед всіх інших видів.  

Грошові перекази від трудових мігрантів — стабільне джерело капіталу, яке варто розвивати. У зв’язку з економічним падінням Україна не може втримати громадян від трудової еміграції, тому потрібно принаймні зробити цей процес якомога більш організованим.



Грошові перекази в Україні