Фіксація збитків та збір доказів для компенсації шкоди

Зараз відсутній ефективний механізм притягнення агресора до відповідальності та компенсації збитків потерпілим. Проте в Україні та за її межами йде комплексна робота над створенням механізму, який забезпечить процедуру розгляду вимог щодо компенсації, визначення її розміру та виплати.

Однак, отримати компенсацію буде можливо лише у випадку пред’явлення обґрунтованої скарги. Необхідно довести суму завданих збитків та відповідальність росії за такі дії. Для цього важливо якомога швидше зібрати достатню доказову базу.

Ефективно зібрати допустимі докази вчинених злочинів та завданої ними шкоди, встановити розмір такої шкоди та факт відповідальності росії за ці дії можливо у межах кримінального провадження.

Алгоритм дій для збору доказів у межах кримінального провадження:

1. підготовка та подача заяви про вчинення злочину та отримання заявником статусу потерпілого;
2. самостійний збір доказів та ініціювання відповідних слідчих дій перед правоохоронними органами та судами, оскільки велику кількість доказів можливо отримати тільки з дозволу суду;
3. проведення інвентаризації/експертизи завданої шкоди, попередні розрахунки економічної складової, визначення типів збитків (прямі/втрачена вигода/необхідні інвестиції щодо відновлення операційної діяльності).

4. проведення експертиз (інших слідчих дій), які дозволять встановити, що дана шкода була завдана представниками росії (військовослужбовці, найманці військових компаній, представники псевдодержавних утворень на сході України та АРК).

Для подальшого звернення за компенсацією немає значення, чи будуть встановлені та притягнуті до відповідальності конкретні виконавці даного злочину. Достатньо встановити, що злочин було вчинено представниками країни-агресора.
Матеріали кримінального провадження можуть використовуватись як докази у будь-якому іншому провадженні у будь-якій іноземній юрисдикції чи міжнародній судовій установі.

Василь Кісіль і Партнери та Baker Tilly пропонують компаніям комплексний підхід у процесі фіксації збитків та збору доказів.
Юристи Василь Кісіль і Партнери забезпечують повний супровід під час збору доказів у межах кримінального провадження, залучають фахівців для проведення усіх необхідних експертиз. Також, після створення механізму для відшкодування збитків, можуть представляти інтереси компаній у судових чи арбітражних процесах.
Фахівці Baker Tilly проводять інвентаризацію завданої шкоди, попередні розрахунки економічної складової та визначення типів збитків.

За індивідуальною консультацією звертайтеся до наших фахівців:

Андрій Калюшенко
Advisory Practice Leader Baker Tilly
andrey.kaliushenko@bakertilly.ua

Назар Кульчицький
Партнер Практики Кримінального права Василь Кісіль і Партнери
Kulchytskyy@vkp.ua