Податковий департамент Кіпру 30 червня 2017 року видав тлумачення з перегляду податкового режиму внутрішньогрупового фінансування.
З 1 липня 2017 року під контроль потрапляють компанії, що є податковими резидентами Кіпру або нерезиденти, що мають постійне представництво на Кіпрі і водночас здійснюють операції з внутрішньогрупового фінансування (за винятком інвестиційної діяльності).
Контролюватимуть внутрішньогрупові фінансові транзакції на предмет їхньої відповідності принципу «витягнутої руки» — чи є така операція співставною з іншими подібними, що здійснюються між непов’язаними особами. Виявлені трансфертні ціни в таких операціях підлягатимуть коригуванню до рівня, що мав би місце між незалежними учасниками транзакції.
З цією метою проводитиметься аналіз співставності та функціональний аналіз.
Аналізуючи співставність, ідентифікуватимуть характер, умови та інші економічно значущі чинники комерційних відносин між пов’язаними особами, а також порівнюватимуться ці умови з умовами аналогічних транзакцій між незалежними суб’єктами.
В рамках функціонального аналізу виявлятимуться умови здійснюваних угод та управління передбаченими в них транзакціями — факт ведення переговорів, ідентифікація структури фінансування, дотримання договірних зобов’язань сторонами, моніторинг ризиків тощо.
Ідентифікувати, як спрощення структури внутрішньогрупового фінансування можуть транзакції із суто посередницькою метою. З метою спрощення вважатиметься, що операція є здійсненою на рівні «витягнутої руки», якщо показник прибутку після оподаткування є на рівні, що є не нижче 2 % від вартості активів. Однак, без належного «трансфертно-цінового» обґрунтування і аналізу дотримання інших критеріїв, як то фактична присутність на території Кіпру органів управління та ділова активність — таке спрощення не є виправданим з погляду податкового контролю.
Зазначене тлумачення містить також мінімальні вимоги до аналітичних процедур щодо трансфертного ціноутворення. Зокрема, обґрунтування мають готуватися фахівцями відповідного профілю та подаватися до контролюючого органу акредитованими суб’єктами.
Нагадаємо, раніше головним податковим відомством Кіпру вже анонсувалося скасування з 1 липня 2017 року мінімально допустимих «націнок» щодо внутрішньогрупових кредитів та необхідності застосування натомість принципу «витягнутої руки».
Більше детальної інформації із впроваджених нововведень та професійну допомогу можна отримати у спеціалістів Baker Tilly Klitou, Cyprus (bakertillyklitou.com).