Перелік держав та територій, які не співпрацюють з ЄС для цілей оподаткування (англ. EU common list of non-cooperative jurisdictions for tax purposes), так звані, «чорний» та «сірий» списки був розроблений Комісією ЄС та вперше погоджений державами-членами в грудні 2017 року.

Протягом останнього року Комісія ЄС здійснила оцінку 92 країн по трьом критеріям: податкова прозорість, належне керування та реальна економічна активність, також було застосовано індикатор – наявність нульової ставки корпоративного податку. Як результат, перелік «сумнівних» юрисдикцій було відкореговано. Відповідне рішення голів фінансових відомств ЄС оприлюднено 12 березня 2019 року.

Таким чином, в діючий «чорний список» ЄС увійшли 15 країн – Американське Самоа, Барбадос, Гуам, Маршалові острови, Самоа, Тринідад та Тобаго, ОАЕ, Американські Віргінські острови, Аруба, Беліз, Бермуди, Фіджі, Оман, Вануату та Домініка. З них п’ять країн не прийняли ніяких зобов’язань з усунення виявлених недоліків у своїх податкових системах з часу внесення їх до першого «чорного списку»: Американське Самоа, Гуам, Самоа, Тринідад та Тобаго, Віргінські острови США. Ще три країни були в списку 2017 року, але були переміщені в «сірий список» після взятих ними на себе зобов’язань, але тепер вони знову внесені до «чорного списку» за їх невиконання: Барбадос, Об’єднані Арабські Емірати та Маршалові Острови. Сім країн були переміщені з «сірого списку» в «чорний список» з тієї самої причини: Аруба, Беліз, Бермудські острови, Фіджі, Оман, Вануату й Домініка. Всі зміни переліку юрисдикцій, що були включені в «чорний список», можна відслідкувати за посиланням.
В 2019 році буде продовжуватись посилений моніторинг відносно дотримання міжнародних стандартів в сфері оподаткування ще 34 країн («сірий список»). Крім того, з метою перевірки, додатково будуть досліджені дані трьох країн – G20: Росія, Мексика та Аргентина.

Негативні наслідки для юрисдикцій, внесених до списку, постійно посилюються. Так, 21 березня 2019 р. Комісією ЄС прийняті нові Вимоги щодо боротьби з уникненням оподаткування в законодавстві ЄС, що регулює фінансування та інвестиційні операції (англ. EU anti-tax avoidance requirements on financing and investment operations). Нагадуємо, що згідно положень законодавства ЄС заборонено перерахування грошових коштів ЄС безпосередньо суб’єктам господарювання, зареєстрованим в юрисдикції з «чорного списку», або через них третім особам. Комісія також закликає міжнародні фінансові установи та інші органи, що беруть участь в керуванні бюджетом ЄС, переглянути свою внутрішню політику по відношенню до юрисдикцій, що не співпрацюють з ЄС для цілей оподаткування.
Крім того, держави-члени ЄС можуть застосовувати контрзаходи, включаючи посилення моніторингу та перевірок, утримання податків, спеціальні вимоги до документації та положення, що запобігають зловживанням.
Комісія буде й надалі підтримувати роботу держав-членів ЄС по розробці більш скоординованого підходу до розробки та застосування санкцій для юрисдикцій з «чорного» списку в 2019 році.

Раніше на цю тему ми писали:
Євросоюз визначив «Чорний список» офшорів
«Чорний список» офшорів ЄС скоротився на 8 країн