Водоспад, сашимі, пентатлон, пончик – це лише частина назв моделей, які використовуються для організації робочого процесу. Насправді їх десятки, якщо не сотні. І кожна має сильні сторони й менеджерів, які скажуть – ми використовували цю методологію і отримали чудові результати. Але покладатися лише на слова експертів не варто. Краще обрати власний підхід для того, щоб побудувати робочий процес так, щоб можна було найкраще розв’язувати задачі, що постають саме перед вашою компанією. Підготували коротку інфографіку про чотири базові методи, які дають уявлення про те, як можна більш ефективно організувати роботу в компанії.

Перша група моделей побудови робочого процесу — ітеративні. Вони дають змогу повторювати дій з урахуванням накопичених в процесі роботи досвіду і знань. Для них важливі взаємодія з клієнтом і в команді, творчий потенціал співробітників.  Люди-гвинтики навряд добре вбудуються в команду при такій організації роботи.

Дизайн мислення

Дизайн мислення — більше ніж один з методів побудови робочого процесу. Це філософія, яка дозволяє максимально розкрити інноваційний потенціал компанії. Адже працювати доводиться не з готовими вимогами і задачами, а з потребами клієнтів. Навіть з такими, що певною мірою не усвідомлені. Далі ці потреби треба задовольнити, і на сцену виходить Ідея. На її базі створюється прототип рішення.

Використання дизайну мислення буде корисним для стартапів, інноваційних компаній. Важливо розуміти, що ця модель вимагає високого творчого потенціалу, навичок комунікації, здатності швидко створювати прототипи і приймати рішення.

Дизайн мислення, design thinking

Канбан

Канбан одночасно розв’язує дві проблеми: балансування робочого часу і візуалізації процесу, який стає прозорим для всіх співробітників. Співробітники розуміють, в якому стані знаходиться проєкт, і беруть стільки задач, скільки можуть виконати. Компанії, в яких люди готові працювати прозоро і самостійно, цілком можуть використати Канбан як інструмент для побудови робочого процесу.

Канбан, kanban

Scrum

Scrum — елегантний метод організації робочого процесу. Беремо проєкт або його окрему частину, передаємо команді, яка працює над нею за допомогою модератора. Концентрація на задачі дає змогу швидко дати результат. Водночас критичною стає здатність формувати з персоналу професійні команди.

скрам, scrum

Водоспад – лінійний метод

Якщо раніше ми писали про ітераційні методи, то цей є лінійним, тобто робота чітко йде від одного етапу до іншого без можливості повернення до попередніх етапів.

waterfall, водоспад

 

Немає сенсу наполягати на тому, що для тієї чи іншої компанії, тих чи інших задач підійдуть лише якісь конкретні методи. Часто їх доводиться компонувати. В дизайн мисленні можна використовувати Канбан або Scrum. Є модифікації водоспаду, які включають елементи ітеративного підходу. Важливо пам’ятати, що головне не те, яку модель використовує команда, головне – задовільняти вимоги клієнтів найкращим чином і одночасно використати сильні сторони колективу. В цьому має допомогти обрана модель побудови робочого процесу або комбінація кількох моделей.

Перегляньте повну версію інфографіки

методи побудови робочого процесу інфографіка

Маєте проблеми з побудовою робочих процесів чи з іншими аспектами побудови бізнесу?  Спеціалісти Baker Tilly можуть допомогти полагодити компанію.